Wednesday, February 29, 2012

Khasiat Bawang Merah

Assalamualaikum :D..

Kali ini lady nak kongsi rahsia khasiat bawang merah yang lady dapat daripada buku Cara Makan Rasulullah saw. karangan Prof Dr. Abdul Basith Muhammad as-Sayyid (terjemahan Bahasa Melayu). 


♥ Dapat Membantu Mengatasi Masalah Dalam Sistem Pencernaan
♥ Dapat Membakar dan Mengolah Kandungan Gula Dalam Darah Seperti Peranan Insulin
♥ Mampu Membunuh Bakteria/ Virus
♥ Dapat Menguatkan Sistem Saraf
♥ Melindungi Pembuluh Darah dari Masalah Pembekuan Darah
♥ Menguatkan Akar Rambut

Ini adalah antara khasiat2 yang diketengahkan dalam buku ini, namun begitu tidak disertakan cara menggunakannya.

Buku ini banyak ketengahkan rahsia pemakanan Rasulullah dan sahabat, tetapi untuk rujukan pelajar amat tidak sesuai, kecuali jika buku bahasa asal kerana istilah saintifik di dalamnya bercelaru. 

Tetapi untuk rujukan umum amat sesuai.

40 comments:

Yumida said...

letak byk2 bwg merah dlm masakan..mmg yummy! terasa perencah nyer

ZWAN SABRI said...

Banyak jugak ye khasiat ni... :)

ieja amieja said...

suka letak byk2 dlm sambal tumis..yummy yummy..
p/s:lady MIL & SIL tuh singkatan utk mother & sister inlaw..hehehe

Inan Naurah said...

salam.. baru nak cari khasiat tentang bawang.. dah ada yang post timekasih, he ^^

Mr.Clive said...

ok,pasni masak guna banyak banyak bawang!hehe

nohas said...

Bawang sebagai ulam lagi byk khasiatnya kot, bubuh byk2 dlm laksa, yummy in the tummy..

Al-Farosyah said...

penah dgr gak khasiat ni... mmg sedap makan bawang. Alhamdulillah ade gak khasiatnya. syukran atas perkongsian..

AmirFX said...

Paling sedap kalau digoreng.. PErghhh..

LangkawiHomestay.net said...

walaupun baunya x menyenangkan..tp khasiatnya mmg byk

akubiomed said...

Baik-baik makan jangan sampai mulut berbau bawang ada orang tidak selesa dengan mulut berbau bawang.

si kiut lavender said...

lady suka ya baca buku2 berkenaan dgn kesihatan nih..hehehe

Hanamiko Sakura said...

suka buat bawang besar goreng yang separuh masak... makan sedap ^^

makan mentah pun sedap ^^

Deru Ombak said...

Salam lady...

Bagus info ni sbb anty mmg suka bawang merah.

Ibuhani said...

org kata bawang pun boleh naikkn selera makan.

Ckin Kembaq said...

boleh makan bawang banyak2 lah..hehe tambah dalam masakan gitu.. ^_^ bawang ni manis bila buh banyak...hehe

Noorieda said...

Assalamualaikum wbt..

Bawang?? kalau bawang tak hancur @ tak potong halus2 saya takkan makan! hahaa...^_^

Ejam said...

menguatkan akar rambut? wow.. kene makan banyak bawang ni...

saya pula chef...memang ari2 la jumpe kawan kita si bawang ni tiap ari.. :D

JR said...

JR memang suka mkn bawang merah buat ulam...Satu masa JR selang seli bawang merah dgn bawang putih tapi lepas istri komplen bau badan jadi tak harum JR dah berhenti mkn bawang putih, demi istri tercinta....

Muhammad Saiazuan Norhalik said...

ada orang cakap makan banyak bawang leh menyebabkn kita cepat lupa.. btl ke?

ainnoraini said...

banyak khasiat dia yee...kat rumah tu kalau masak mmg guna byk bawang pun...

MulutPayau said...

kalau letak bwang merah bnyak2 dalam masakan....mmng sedap...

Mario said...

wah.bagus buku ni.nnt nak carik...thanks.

Tihara said...

akk ske bawang besar merah tu..manis..mmg byk kahsiat ey :)

Mishter Izwän said...

bawang mmg ade hasiat nye. malangnya sy tak suke mkn bawang, tgk cite bawah merah bawang putih best, :p

suri said...

klo bikin samabl mesti letka byk ..klo bikin nay mau makan laksa aku juga mau ketak bwg bayk2 ksi rangup bah

suri said...

klu bwg putih suka makn dg lauk gak sb dia buang anti toksid dlm bdan.cuma klu mkn lebih bdan berbau huu

Papa Mifz said...

BYK KHASIAT BAWANG KAN,TAPI MALANG NYER PAPA MIFZ TAK MKN BAWANG..HUHU

S..U..D..@..I..S said...

bawang adalah bahn asas utama masakan takda bawang tara sedappp....
sangat berkhasit tq lady
tp makan laksa takmau bawang

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Saya memang suka bawang merah tapi bila masak tak nak campur dengan bawang putih..

Ungu Violet said...

suka letak byk bwg besar time masak....hehe

teha said...

alahai.. kite xsuke bwg !

p/s : anda di tag :)

Ayie Abas said...

ayie suka jugak makan bawang merah...juga bawang putih...sbb mmg dah tau kedua2nya byk khasiat. :)

saffiya_aleesya @ echa said...

setuju ngn S..U..D..@..I..S bawang mmg bahan utama dalam masakan...bila ditumis wangi jer baunya..selain buat penyedap makanan, ia jugak ada khasiat kan..!!

saffiya_aleesya @ echa said...

singgah sini dan follow awak..jom jemput singgah ke blog saya ;-)

ILA HonEyBuNNy said...

makan ckit2 ja bawang merah,,,pas ne nak makan banyak2 la..ehhehe

Suhami Ahmad said...

tapi ramai takut makan bawang kan....sobab badan berbau....diorang tak pandang pun khasiat tu...kesian...

tiefazatie said...

alhamdullilah..byk khasiatnya..ifa ok je mkn bwg merah nie..hehe

Bui Junaidi said...

KALAU KAK BUI MASAK MMG SUKA LEBIHKAN BAWANG MERAH..BERTAMBAH SEDAP MASAKAN..*__*

shane arra said...

Saya suka mkn bwg mentah caranya tumbuk dgn lesung bsama sedikit halia & 1 biji cili kemudian bubuh sdkt garam n perah limau kasturi sy amalkan selalu...bdn x busuk kalo pandai jaga senang ja mandi daun or buah limau purut..demi kesihatan apa salahnya mencuba petua2 ni.x rugi pun lagipun ia buat kita awet muda tau...muka baby face xda 1 pun jerawat....kalo berani try laa...

shane arra said...

Best tau mkn bwg...sy selalu amalkan buktinya muka x pernah tumbuh jerawat..bdn x busuk mn pun yg penting pandai jaga kena pakai deodarant la selalu n mandi daun limau purut...mkn bwg bulat2 2 xla..kena tumbuk dlu dgn lesung bersama sedikit halia 1 biji cili hijau kemudian bubuh sedikit garam n perah limau nipis secukupnya then makan...bleh juga mkn dgn nasi..walaupun bau
Tp demi kesihatan ianya berbaloi tau..x rugi pun cuba petua ni
Sebab tlalu byk khasiatnya..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...