Wednesday, February 22, 2012

Rontaan Jiwa

Apabila jiwa sering dihadapkan dengan sesuatu yang berat..
Ia akan stress.. stress dan stress..

Ingin menukar haluan menjadi lebih santai..
Namun diri tidak berupaya..
Mungkin disebabkan bebanan yang sudah tidak tertanggung menjadikan jiwa ini terlalu berat untuk dibawa..

Jika diluahkan..
Siapakah yang betul2 memahami?

Jika melarikan diri..
Di mana mahu dibawa diri ini?

Setiap hari perlu berdepan dengan sesuatu yg sukar untuk diterima..

Bila orang baca, dia akan cakap.. masing2 ade masalah.. ia sebahagian daripada sebuah kehidupan.. setiap orang melalui perkara yang sama..

Sebenarnya ungkapan sebegitu bukanlah mendamaikan hati yang dalam tekanan..

Sabar ye awak.. Allah uji awak sebab Allah sayang awak..

Ungkapan sebegini lebih mendamaikan.. tapi terlalu banyak diterima.. dan ia telah bertukar menjadi sesuatu yang tidak menyenangkan..

Setiap yang memberi nasihat tujuannye baik.. Alhamdulillah baik..

Tetapi kadang-kadang bukan nasihat yang diperlukan.. Cukuplah menjadi pendengar, dan sekurang-kurangnye menyokong..

Bukan nasihat yang berjela-jela.. nasihat yang berjela jela itu menambah bebanan di hati..

Ramai orang pandai mengungkap kata2 nasihat.. tetapi jarang yang mendalami sebelum menasihati.. masing-masing seolah2 mahu menunjuk diri kuat, hebat dengan mengukir kata2 motivasi yang berapi-api..

Belajarlah untuk memahami dan berkongsi.. bukan menasihati..

Nasihat bukanlah perkara yang dikehendaki.. tetapi memahami dan sifat berkongsi itu lebih diperlukan di saat tekanan melanda..

p/s : Teringat seorang sahabat dulu.. time sgt2 stress dan sedih.. dia datang ke bilik dan memeluk erat.. dia jadikan diri die tempat untuk menangis.. pendengar setia esakan kita.. dan dia tidak memberi sedikit pun nasihat.. dan alhamdulillah, krn dia.. mampu bangkit balik walaupun die tidak memberi sepatah kata.. kerana dia tahu.. dah ramai memberi nasihat.. tetapi tiada seorang pun yang memberi peluang untuk kita melepaskan kesedihan kita.. merungkaikan hati kita.. dan dia menjadikan dia untuk itu..

Perjalanan ini masih terlalu jauh untuk ku lalui.. Ini sebagai permulaan sebuah kehidupan..

Lady x stress pun ni.. kalau stress dah mcm2 jenis patah kata lady kuarkan.. ni just imbauan perasaan time stress.. :D

22 comments:

insan_marhaen said...

bila stress dengar lagu godwill - maher zain. insyaAllah, akan datang semangat.

Mr.Clive said...

terima kasih untuk post ni LB...seriously....terima kasih... :)

Yatie Awang said...

itulah...dalam kehidupan ini kita perlu sahabat..sahabat yg memahami dan dapat mententeramkan kita

Deru Ombak said...

Assalamualaikum Lady,,
Betul tu.. Bebelan nasihat membuatkan teman menjadi
Lebih stress. Pinjamkan lah bahu, Dan jadilah pendengar
Yang setia tanpa banyak bercakap. :)

niesa said...

dariNya kita datang kepadaNya kita kembali...

S..U..D..@..I..S said...

'memberi bahu' jauh lebih bermakna
ketenangan datang kemudian

Telor Power said...

alamak stress le plak....

ok, jgn ambil kira sngat, kerana stress ada yg bagus ada juga tak bagus.

bagus ia membuat kita cari ketenagan, berfikir dan muhasabah diri, tak bagus jika ia berlarutan sampai membebankan diri

Mishter Izwän said...

normal la tuh. org yg tak penah rs stress org giler jerk. . hidup yg warna warni msti rs semua keadaan, stress, happy, marah, and so on

Pen Biru said...

sy ada buat entri khas utk awak..jom tengok!!

suri said...

salam..

hai dha bli tudung ker? heee tdung labuh ker? hurm...

kita akan sentiasa berjalan..dan berjalan tanpa henti yang..

langkah kita akan henti satu noktah jika dada di nafas kian menyempit..

teruskan langkah walau apa terjadi slgi kita msh berupaya ke arah itu. jgn sesekli menyessali atas apa tjdi sb jika kita myesla ibarat kita tk bsyukr dg sgala nikmat yg dia beri pada kitakan.

jadi teruskan senyum..orak langkah moga2 doa hari yang baik ini akan di permudahkan utk sgla urusan di dunia baik d akhirat.

ieja amieja said...

jgn stress stress tau..nnt x kiut miut..hehehe

Mario said...

ooo....kdg2 nangis takpe.klu selalu tak bolela...nnt org panggil kememeh....

Ungu Violet said...

ungu klau stress time wat keje...ungu layan blog dulu...hehe...

-gedek! said...

incle kalau sedih, uncle blogwalk...

haha

Aine Ainun said...

Pastinya,

kalo stress kita perlukan seseorang..selain dariNYa..
Untk meluahkan,
utk menemankn..
Utk melegakan...

Tihara said...

bila stress, baca istigfar banyak2..ni nasihat jugak ke :) ..tapi bahu seseorang tu perlu...ada aura menaikkan kembali semangat..pegang dan genggamlah tangan nya... :)

Hanis MY said...

mmg tak best bila stress kan mesti rasa nak luah atau lepaskan lagi pendam lagi tak elok lady boleh jadi kaunselor la

Kakzakie said...

Tarik nafas dalam-dalam hembuskan perlahan-lahan... istighfar banya-banyak. Moga diberi ketabahan dan kesabaran

akubiomed said...

Kalau saya membaca blog dan menulis blog adalah terapi kepada diri saya. :-)

Puan Kutu said...

suka entri nie..byk belajar dlm setiap bait katanya..:)

Ckin Kembaq said...

ingat betul2 stress..hehe

eiela said...

kalau stress memang macam-macam boleh jadi.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...