Friday, February 3, 2012

Teka Teki - Bulan dan Awan

♥ Assalamualaikum... ♥

Kali ini lady nak buatkan satu teka teki berkaitan dengan bulan dan awan..


♥ Kenapa bulan kelihatan besar ketika hendak terbit, tetapi menjadi kecil ketika berada di tengah-tengah? ♥


♥ Bagaimana awan boleh membentuk pelbagai grafik yang mengagumkan? ♥

49 comments:

Mr.Clive said...

magic!hehe XD

Telor Power said...

bagus soalan tu ladybird. ingin yahu juga jawapan yg ladybird beri nie?

icaland pelangi indah said...

nak jawap soklan nombor 1. jwpnnye... bila mula terbit..ia hampir dgn bumi. sbb tu nmpk besar. ketika di tgh2... ia jauh dr bumi...sbb tu nmpk kecil.

Bui Junaidi said...

ITU SEMUA SEBAB KUASA ALLAH..HEHEHE

BANTAI JER NI,MMG TAK TAU JAWAPANNYA

LadyBird said...

setakat ni xde lagi yang betul... :).. cube cari jawapan lain.. jeng jeng jeng... :D

Yumida said...

cantik kan cahaya yg dibawa oleh bulan..padahal ia pantulan dri matahari...

jwpn: sbb bumi kita beredar dri paksinya..dan berputar dlm edarannya...jauh n dekat ditentukan oleh masa n kedudukan antara bulan n bumi

Ayen... said...

pening dah kepala ni duk pk tp x dpt jgklaa,hehe....

-gedek! said...

uncle takde masalah bulan kecik atau besar...

uncle ada masalah dengan hujong bulan... pokai!

LadyBird said...

Yumida :

kaitkan dgn kedudukan itu hampir2.. tp nak jwpn lagi hampir kalau x tepatpun..

LadyBird said...

Ayen :

fikir lagi :D..

LadyBird said...

gedek :

uncle.. lady hujung bulan ke tengah bulan ke.. awal bulan ke.. pokai sokmo.. hehehe

LadyBird said...

Mr. Clive :

:P poyo jawapan tu.. salah2..

LadyBird said...

Telor :

cari dulu.. nanti bila dah salah sorg jumpe.. baru lady terangkan detail.. insya-Allah..

LadyBird said...

icaland pelangi indah :

betul ke ek bila die terbit, bulan tu hampir dgn bumi? jwpn sikit2.. tp salah.. cari lagi... terima ksh sebab mencube.. suka jwpn itu :)

LadyBird said...

Bui Junaidi :

betul2x.. tp xnak jawapan tu :D.. nak jawapan lain.. hihih

Ungu Violet said...

e'eh..sume jawapan tak betul la..hihi
apa jawapan dia ladybird...hehe

teha said...

sbb kuasa Allah :)

guest said...

mcm penah dengar teka teko ni tp dah lupa jwpn dia...

Deru Ombak said...

Adeh!.. Deru ombak selongkar gobok cari buku geography..
Akan kembali...

tehr said...

Jawapan no 1 ngan no 2 sama je
Dua2 aku tak tahu
Hehe

Deru Ombak said...

Nak jawab yang no.2 dulu
Udara selalu mengandung uap air. Apabila uap air ini meluap menjadi titik-titik air, maka terbentuklah awan. 

Kalau nak detail... 10 muka surat nih.. Adeh! X sanggup!

Cikgu Ma said...

apa jawapannyerr ea?

Telor Power said...

masih gagal pikirkan jwpnnya....

mgkn kerana atmosfera yg ada di bumi nie.

nohas said...

Salam..

dah lama x dgr teka-teki..lbh kurang sama jwpan dgn Yumida..

Bulan & matahari mengelilingi bumi diatas satu orbit..apabila berada di horizon bumi (the closest point to the Earth), it can look 15% larger (curik dr internet)

S..U..D..@..I..S said...

buntu tunggu jawapan lady

Werdah said...

Assalamu'alaikum LadyBird

Terima kasih ke blog kak werdah baru-baru ni..

Teka kata yang membuatkan kita berfikir.. tentang kekuasaan Alah yang menjadikan semuanya mengagumkan.. tentang angin yang menggerakkan awan.. tentang pemelowapan dan kejadian dan perjalanan cakerawala yang begitu teratur oleh Allah al-Khaliq, al-Musawwir dan al-Baari'

Kak juga menunggu akan jawapannya...

Puan Kutu said...

semuanya kebesaran Allah..:)

Tihara said...

salam nak jawab yg awan tu

sebab pertembungan udara sejuk n panas....tp nak tau gak jwp dia..x sabo ni :)

LadyBird said...

Ungu Violet :

InsyaAllah nanti lady buat 1 entry sal tu :)

LadyBird said...

teha :

betul.. tp xnak mcm tu.. Allah buat itu pasti ade sebab musababnya..

LadyBird said...

guest :

di mana yer.. :).. hihihi.. recall balik..

LadyBird said...

Deru Ombak :

ade dlm buku geography ke kak? xpe.. mane2lah..lady tunggu :)

LadyBird said...

tehr :

hehehe..lawaklah cikgu ni... xpe2..

LadyBird said...

Deru Ombak :

tu pembentukan awan kak.. :).. x tepat lagi.. :).. cube lagi.. mungkin ade dalam salah satu ayat di situ..

LadyBird said...

Cikgu Ma :

nanti lady bg jawapan.. bila salah sorg jumpe jwpn tepat.. atau.. tgklah nanti mcmn.. :)

LadyBird said...

Telor Power :

salah jugak.. hihi.. tp trm ksh sebba tetap berusaha mencari jwpn :)

LadyBird said...

Nohas :

wsalam wbt..
sebebnarnye saiz bulan tetap sama.. kedudukan jarak pun sama.. :).. tetapi... ade sesuatu di situ... cari yer.. sikit lagi..

LadyBird said...

Sudais :

hihihi.. sudais tunggulah.. sabar ek..

LadyBird said...

Werdah :

akak.. untuk soalan no dua tu hampir2.. :)

LadyBird said...

Puan Kutu :

betul.. tp nak jwpn saintifik..

LadyBird said...

Tihara :

pertembungan udara sejuk dan panas tu menyebabkan wujudnya angin ..

Yumida said...

udara panas di siang hari membentuk wap air, seterusnya menjd awan. pantulan cahaya bulan daripada cahaya matahari memberi kesan grafik yg menakjubkan ke atas warna awan. cuba jer ni...hihi

eiela said...

itu tandanya keagungan Allah. hehe tak tau jwpannya nih.

Papa Mifz said...

setuju ngan jawapan uncle gedek...hehe

LadyBird said...

Yumida :

hampir2 kepada jawapannya bagi soalan kedua.. :).. alhamdulillah.. tp msh kurang tepat.. huhu.. kene tambah lagi perihal titisan air, pengaruh angin.. :)..

LadyBird said...

eiela :

:).. btl.. tapi Alalh jadikan sesuatu itu untuk kita fikirkan :D.. nanti akak trgkan bile ms sesuai.. insya-Allah..

LadyBird said...

Papa Mifz :

x setuju.. sebab lady sentiasa pokai..

Nizam said...

owh..susah la akak..hehe..
sebab semua tu keindahaan ciptaanNya... :)

Pendekar Berkuda said...

Pendekar pun nak jawab jugaklah....

pada kedudukan horizon...ataupun di ufuk...bulan kelihatan lebih besar kerana kita kesan pembiasan cahaya dan kedudukan sudut pandangan mata... namun selepas ia berada di tepat di atas kepala....dengan pemandangan yang sejajar...kita boleh mengetahui saiznya yang sebenar dan menganggarkan jarak dari bumi ke bulan....

sama juga konsepnya dengan bila matahari terbit dan bila ia berada di atas kepala.... hua hua hua...

jawapan saintis tak bertauliah...keh keh keh...

soalan no 2.... tak dapat nak fikir... wallahua'lamubissawab...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...