Saturday, October 9, 2010

My Sweetheart
"Buah do'oh lalu.. susoh giler nok ambik gambor"

17 comments:

iszieylyanziy said...

rindunye kt kucing kite

LadyBird said...

iszie:
kucing awak kat maner?
iszie, boleh bagi link blog awak.. akak x tahu yg mn satu blog awak.. :)

Tomato Gurl's Life said...

cik tom takde tucen..hehe..suka bahasa ganu kite ;)

Fello Ariza said...

miss.. "buah do'oh lalu" 2 ape? :P

LadyBird said...

Cik Tom : hahahaha.. kdg2 klakor lok bile tulih dlm loghat tegganu. :P

Fello :
terlalu tangkas/ lincah, asyik bergerak2.. :P

RuSh D said...

wah,comey nyer sweetheart ladybird..huhuhu

LadyBird said...

RuSh D :
inilah my sweetheart.. peneman lady ketika gembira, sedih, sunyi.. :). :P

seposeng karat said...

kesian kucing tu kne cekik gara2 xduk diam..muke pun dh kelat sbb kne paksa dgn tuan die..hahahah :P

wachak said...

sian kucing tu. sapalah yg pegang
tengkuk kucing tu .... he33

~ tadi balik rumah abah. 4 ekor
kucing yg abah bela dah besar2
belaka. cam anak rimau pun ada wa
tengok. apalah yg abah bagi makan
sampai cam tu besar.

LadyBird said...

seposengkarat :

:P.. hahahaha.. doh buah sangat.. gerok sokmo, susoh nok fokus.. blur :P

Wachak :

hehehehe.. kekasih die la yg pegang..
wah, ayh wa bagi makan ape? ikan rebus kot..

Nur Hawa Mohd Zin said...

rumah awe ada kucing gak kak..hehehe...nak amik pic senang sebab kat hp ada keycahin so dia akan main2 benda tu sebab goyang2..

LadyBird said...

Hawa :
bila dia main tu lah susah dik, susah nak fokus.. akak hanya pandai ambik gambar jika objek tu pegun.. kalau x, xleh fokus..

Cik Jari said...

sis,
kalau masalah kencing malam tuh,ada kaitan ngan kelemahan bladder gland gak ke?

LadyBird said...

kenapa cik jari tanye kat bahagian kucing? :)
biasanya kalau kencing malam tu samada mslh kencing manis, or tabiat tahan kencing, lps tu tertutttt atas katil..

tapi kalau kerap tu cube g check dr.. mungkin ade mslh dengan saraf or otot2 yg mengawal pengeluaran saluran kencing..

Cik Jari said...

owh..budak2 kan kerap kencing malam...pelik gak kadang2 tuh...

LadyBird said...

'Urinary incontinence' ini adalah satu symptom yang terdapat pada kebanyakan kanak-kanak yang membesar terutama dikala umur menghampiri 5 tahun dan keatas.Ianya kebiasaan berlaku pada sebelah malam ' nightime bed wetting' kepada kebanyakan kanak-kanak lelaki dan berlaku di sebelah siang pada k anak-kanak perempuan. Terdapat teori mengapa ianya berlaku - Antaranya mengatakan ianya disebabkan oleh

* Hormon ADH yang berfungsi untuk menghantar deria kepada otak yang masih belum mencapai tahap optimum untuk mengurangkan penghasilan air kencing.
* Antiety/Stress - Tekanan yang dihadapi oleh kanak-kanak yang sedang membesar seperti dimarahi akibat kencing merata dan tiada memberitahu orang dewasa,kelahiran anak yang lain yang secara tidak langsung perhatian telah beralih daripadanya, perasaan malu dan persekitaran yang tidak sesuai seperti mendengar pertengkaran antara ibubapa dan tidak berapa serasi dengan keadaan persekitarannya apabila memerlukan kasih sayang.
* Genentik - terdapat study yang dilakukan yang mengaitkan symptom ini dengan gen-gen yang terdapat hasil dari keturunan yang diwarisi.
* Pundi kencing yang 'overactive' - semasa tumbesaran terdapat kemungkinan yang otot-otot yang mengawal sistem kencing akan menjadi overactive tanpa sebarang kawalan atau disedari oleh kanak-kanak tersebut.
* Masalah struktur - terdapat sebilangan kecil yang mengalami masalah struktur di dalam sistem kencing seperti saluran air kencing tersumbat, pundi kencing yang kecil dsbnya. Walau bagaimanapun kejadian 'urinary incontinence' yang berlaku kepada kanak-kanak yang sedang membesar akan semakin hari semakin kurang sehingga boleh mencapai 15% per kes untuk setiap tahun. Ini banyak bergantung kepada faktor-faktor dalaman kanak-kanak tersebut yang diambil perhatian untuk diatasi disamping mengalakkan 'toilet training' dsbnya.

rujukan di sini : http://simanja.com/JawapanDrAnda6.htm#41

Mrs. AB said...

huhu..blog ni bnyak info tuk sy wat revision la..bnyak yg aida ingat2 lupe..huhu..btw, thanks 4 ya.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...