Thursday, October 7, 2010

Baby Bunga Raya

Ni gambar baby bunga raya yang lady snap pagi2 tadi..
Menggunakan kamera Coolpix S570 lady..
Xde kamera besau lagi.. sob sob sob..

Ni namanya bunge raya..
Hibiscus Cina (Hibiscus rosa-sinensis L.; 
Keluarga Malvaceae) adalah pokok renek asal di barat Asia, 
juga dikenali sebagai mawar China dan bunga Kasut. 
Ia ditanam secara meluas sebagai hiasan di seluruh kawasan tropika dan separa tropika. 
Bunganya besar, merah, keras, tetapi tidak berbau.

Pelbagai cultivars, varieties, dan hibrid telah dihasilkan, dengan warna bunga pelbagai dari putih kepada kuning dan kuning bata dan merah jambu lembut, dengan kelopak set tunggal dan berganda. Bunga ini digunakan bagi mengilat kasut disebahagian India.

Dipetik dari suatu artikel, 
penyelidik ada menyatakan bahawa ekstrak dari bunga raya mempunyai faedah kesihatan yang serupa seperti meminum teh . Bunganya mengandungi antioksidan yang membantu mengawal tahap kolesterol dalam badan. Kajian terhadap haiwan menunjukkan ekstrak bunga raya boleh mengurangkan kolesterol pada haiwan, dan ia juga boleh membantu manusia.

16 comments:

RuSh D said...

nice..br taw bunga raya ada baby..huhu..

LadyBird said...

RuSh D :
a'ah.. baru tahu ke?
bunga raya ade baby, ada kanak2, ade remaja, dewasa.. kemudian jadi datuk/nenek dan mati.. :P

Nur Hawa Mohd Zin said...

bunga kebangsaan kita yang semakin ditinggalkan...dan dilupakan

l bro m said...

baby pun ada bunga raya

Fello Ariza said...

pasal bunge ros xdek ke miss? :Phuhu

the bert said...

wah ni klu minum air bunga raya..bole kurus badan..

LadyBird said...

Nur Hawa : a'ah, bunga kebangsaan.. :).. bunga yang melambangkan keberanian.. Merah menyala.. tp sekarang ada pelbagai warna hasil kacukan drp pelbagai jenis :)

Bro M : kalau bagi bunga raya ke baby :P, baby pun ade bunga raya lah..

Fello Ariza :
Bunga rosa x snap lagi..
nanti2lah akak snap, tu pun kalau kebetulan ader..

The Bert :
boleh boleh.. :P sanggup ke dik? hehehehe.. mesti airnye berlendir2..

Encik MamaT said...

mandi bunga dah la :D

LadyBird said...

En mamat :
Mandi bunga xleh mandi sejenis bunga jerk.. die kene 7 jenis.. dan bunga2 tu kene pilih yang wangi2.. baru menghasilkan aura yang menenangkan.. baunye melekat kat badan.. segarnye.. :)

paan said...

menarik idea tue... telan asp rokok..hahaha

aku pun anti-rokok.. tp xder la sampai anti-perokok..keliling member ramai hisap rokok..

Entri terbaru ->10 Tips Menulis Entri Menarik

Sasa Al-Sharif said...

orang kata snap dari hati :). foto akan jadi lebih menarik walaupun kamera kecik

LadyBird said...

sasa :
oh ye ke.. ni xtaula snap dr hati ke x..

Sasa Al-Sharif said...

haha.. soalan baik punya.. sory ok. komen sebelum tu just nak support bukan nak tegur

LadyBird said...

sasa :
tq sebab support.. :)..
lady sangat2 menghargainye.. :)
jazakallah yer..

Ahmad Al- Fatih said...

Rokok membawa padah =)

LadyBird said...

Ahmad al-Fatih :
betul3x..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...