Tuesday, January 14, 2014

Kenapa Berkerusi Roda?

Salam korang... hehehe.. Tajuk xleh blah.. hehehe.. xpernah buat tajuk macam ni.. :P.. Dulu2 kalau yg bace blog lady dulu2 mesti korang dah tahu kehidupan lady byk masalah.. sebab byk entry lady seolah2 seperti entry motivasi atau luahan perasaan.. tp x nukilkan kepada permasalahan sebenar.. hehehe..

Nukilan lady biasanya hanya berbentuk sipi-sipi.. hanya kiasan luaran.. sebab bagi lady kalau diingt2 memang sangat2 parah.. kalau ditulis, nanti baca balik dan balik.. pasti lambat sembuh.. sebab itu lady x tulis secara telus.. lagipun nanti seolah2 seperti menagih simpati org.. tu yg lady malu nak tulis.. dan waktu tu mungkin lady masih belum dapat menerima keadaan lady sebenar.. belum dapat menerima suratan sebagai kenyataan.. hehehe.. macam poyolah sangat..

Maka lady bersembunyilah di sebalik blog ladybird ni.. menyembunyikan diri dengan hati yg sepi.. sob3x.. menukilkan kenyataan hidup dengan dunia sendiri.. hehehehe..

Entry ni dihasilkan rentetan daripada entry yang lady citer lady ke KL tu.. hehehe.. disebabkan ade yg tanye lady sakit ape.. maka lady nak jawablah dalam entry ni.. x sedih pun sebenarnye.. sebab tu boleh tulis.. :P.. 

Lady sebenarnye jatuh sewaktu lady berusia dalam 6 tahun gitu.. lady jatuh dari atas tempat salaian mak lady.. kebetulan time tu ade tiang kat bawah tu dan bucu tiang tu terkena leher lady.. maka menyebabkan kecederaan pada C3 dan C4.. hakikatnya kecederaan di situ boleh menyebabkan kematian/ lumpuh seluruh badan.. hehehehe.. dan lady lumpuh seluruh badan, alhamdulillah tak mati.. kalau mati x wujudlah blog ni.. hihi~..

Disebabkan itu, lady terlantarlah di hospital.. berapa lama pun lady x pasti.. tetapi time tu nak bukak mata ngn tutup mata pun lady x mampu.. terlalu sukar tuk menggerakkan kelopak mata.. tetapi sesape yg bercakap ngn lady, berbicara ngn lady, mengutuk lady, mengata lady lady faham dan hanya sekarang (bila lady dewasa) baru lady ingat.. ingatan lady slow2 baru boleh ingt balik ape yg berlaku dan boleh cerita balik.. kalau dulu org tanye kenapa, lady x mampu jawab sebab x tahu.. x ingat.. hehe..

Alhamdulillah, setelah banyak usaha ibu ayah lakukan, banyak masa dan duit dihabiskan.. lady mampu bergerak perlahan-lahan.. dan sampailah lady berjaya menggunakan tongkat untuk bergerak.. dan sekarang selepas bersalin lady pakai kerusi roda sebab badan tak kuat lagi tuk meneruskan usaha untuk berjalan secara normal.. kalian doakan ek.. hehehe..

Sepanjang kehidupan lady lalui.. dulu lady sangat2 sedih nak lalui.. sebab setiap fasa kehidupan lady banyak dugaan dan rintangannya.. tapi sekarang bila dah dewasa.. bila difikir2kan balik ia bukanlah suatu rintangan.. tapi jalan yang berliku tuk dapatkan sesuatu yg lebih baik.. :D


Inilah rupa lady sekarang.. sekarang dah boleh pakai tongkat balik.. cuma kalau pakai tongkat susah nak pegang baby.. hehehe.. 

Sekarang masih dalam usaha tuk berjaya berjalan secara normal.. tanpa tongkat dan tanpa kerusi roda.. 

Mampukah ek? Mampu atau tidak, usaha masih dan sedang dijalankan.. lady berserah pada Allah.. 

Cuma sekarang lady berharap sangat suami lady tabah menjaga lady.. bila fikir2 sangat2 takut tuk rasa kehilangan ape yag dimiliki sekarang.. 

Full Stop. 

Hehehe, bimbang tuk meneruskan, nanti jadi sebuah entry sedih :P.. xda sedeh2.. hehehehe..

17 comments:

QasehnyaRania said...

as-salam lady.
ciksu tahu masa lady komen kat blog ciksu tu. tp tu la x brani nak tya lebey lebey.

sama mcm ciksu dulu la, dulu buat blog sbb nak isi masa terluang dg bc nukilan ibh ibu ttg anak anak. nak happy kan diri sendiri. sronok sronok. dan x terlintas nk story pasai hidup sndiri. macam lady kata, bukan nak raih simpati.

tp bila dipikir balik, apa salahnya kalau berkongsi, mana tahu rakan rakan jauh ni turut sama mendoakan untuk kita.

itu yg skrg bru ciksu terbuka hati & bersedia utk berkongsi ilmu dan segala rawatan yg pernah ciksu buat. sbb tak semua alami apa yg ciksu alami. hnya separuh shja.

nak tnya org, tau tahu nak mula dri mna. akhirnya melalui pembacaan blog & pa ma. byk yg ciksu dpt. pastu baru bersedia buat rawatan.

ciksu anak sulung, perempuan sorng & 4 lagi lelaki. lain kalau ada adik beradik perempuan dgn lelaki.

akubiomed said...

Setiap orang ada kisah perjuangan. Semoga LadyBird dapat berjalan semula seperti biasa.

sud@is said...

Semoga Lady diberi kekuatan okey, dan Allah mudahkan segala2nya untuk Lady

Angah said...

semoga cepat sembuh....

amirah said...

hrp lady terus tabah dn sabar ye..kuatkan semangat insyaAllah dpt sembuh mcm biasa ye..insyaAllah..saya doakan

muhammad naim Abdullah said...

:)

Akak, kena kuat dan tabah.. :). Anak akak comel. hehe

http://pemudattbc.blogspot.com/2014/01/yahanana-darul-hadis.html

paridah said...

tabahlah dgn ujian Allah...nasib kita berbeda-beda. tapi lady msh muda...msh ada peluang utk kembali cergas tmbh ada cinta suami yg menyokong n memberi semangat...

memmet lenggeng said...

Kami sekeluarga mendoakan agar Lady beroleh keberkatan di dunia dan akhirat, diampunkan segala dosa-dosa, dibahagiakan didunia dan diakhirat, dijauhkan dari siksaan api neraka, dikurniakan pasangan yang setia dan mulia serta anak-anak yang soleh dan solehah. Murah rezeki serta sentiasa sihat walafiat. Amin..

nohas said...

dulu pernah baca ttg penyakit lady..semoga tabah,lady..kuatkan semangat demi keluarga, suami & anak tercinta..

Niesa said...

salam kak,maaf kalau soalan niesa pasal akak dekat entry seblm ni buat akak sedih or ada menyinggung perasaan akak..semoga kak LB sentiasa tabah mengharungi setiap dugaan dan rintangan.. Niesa doakan akak sembuh dan boleh berjalan tanpa bantuan tu lagi..amin!amin!amin..

LydSunshine said...

betul, dulu lady selalu cerita sipi2 je. mcm antara nampak dgn tidak. pastu akak plak rajin bg support kat lady. *eh ye ke ni. hehe. ntah2 perasaan aku je.*

Dalam perkara ni, akak nampak percaturan Allah la yang paling hebat. Akak tau, lady pun hadapi dugaan masa nak kawen, mcm2 org kata kat suami lady kan? sebab akak ingat lagi lady penah cerita. Masa pregnant pun sama gak dugaannya. Tapi ternyata, kata2 tu semuanya debu. Lady ni kuat dan tabah macam tuan punya blog HATI, Lya Afrina. Tahniah untuk lady.

*takpe la dah terdelete komen tu. Akak pun dah lupa apa akak merepek. Heheh.

Tihara said...

syukur alhamdulillah, hikmahnya lady dapat suami yang baik dan dianugerahkan zuriat yang comel,lady pun comel orangnya..
take care lady..akak doakan moga cepat sembuh dan boleh berjalan sepenuhnya..

Nadiah Sidek said...

baru akak tahu cerita iza. tak berani nak tanya sebelum ni :)

insyaAllah pasti iza mampu berjalan tanpa tongkat. akak doakan :)

Wirda Amir said...

akak sebaklah...tabahnya lady hadapi hidup,beruntung sbb suami memahami....

moga lady blh pulih n berjalan sambil memimoin tgn anak dn suami

Sang Pemerhati said...

Assalamualaikum kak Lady, Syira doakan akak lady sihat sentiasa :) Syira kagum ngan akak, hee, salute :)

Cium peluk baby untuk syira ye ^.^

Sekian.

chii said...

insya Allah..k.chii doakan semoga lady kuat menempuh segala rintangan dan dugaan..dan semoga lekas sembuh,...hurm..k.chii x sngka..di sebalik senyuman..ada seribu satu cerita ttg lady :)

Myra Jay said...

Sabar ye Lady, ada hikmah atas semua yang berlaku ni..
Dan bersyukur sebab Lady dikelilingi insan tersayang, suami dan anak..

Mereka menerima Lady seadanya, itu yang penting..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...