Saturday, January 18, 2014

Bahaya Hubungan S*** Oral

Tahukah anda bahawa hubungan S*** Oral boleh menyebabkan kanser mulut?


S*** Oral merupakan salah satu cara memindahkan virus jenis Human papillomavirus (HPV) iaitu virus penyebab kanser serviks yang boleh menyebabkan kanser mulut.

Berdasarkan kajian, sepuluh tahun terakhir ini jumlah pengidap kanser mulut melebihi pesakit kanser testis dan kanser serviks.

Kebanyakannya pesakit berusia bawah 45 tahun, iaitu pada usia tahap s**sualitinya sedang memuncak.

Lapisan mulut manusia merupakan organ yang mempunyai lapisan jaringan halus dan kurang elastis.

Mukosa atau jaringan halus pada bibir mudah terluka mengakibatkan bakteria dan virus senang membiak.

Di samping itu, mulut dan bibir sering mengalami pecah-pecah yang mengundang bahaya seperti penyakit klamidia, herpes genitalis, gonore, hepatitis B, HIV dan HPV.

[Mengapa Rasulullah Tidak Mudah Sakit : 61]

p/s : Terdapat banyak penyebab yang boleh menyebabkan kanser mulut.. antaranya seperti dalam gambar yang lady attach kat bawah :


14 comments:

muhammad naim Abdullah said...

Owh...

Baru ku tahu.. :)

memmet lenggeng said...

perkara yang dilarang jika dilakukan juga akan mendatangkan kesan negatif..bertaubatlah bagi yang mengamalkan perkara haram ini

LYAfrina said...

ermmm...
berhati-hati buat pasangan halal

Adie Achim said...

Perkongsian yang bagus!

Niesa said...

erks..nice info sis..setiap yg diharamkan mesti ada sebab kan..

nayfatimah rasyid said...

salam kenal ... dah follow
nanti follow me back ;)

sud@is said...

patuhi larangan hidup selamat

Bahrain Ramlan said...

ngeri pula den tengok...

diana said...

erm/...jauhi lah seks yang tidak sihat..

Umi Qi said...

takut tgk kesan dan akibat...sebab itu jgn langgar perintah Allah...

Sobri Yaacob said...

tq ats pkongsia..saya yg baca pun rasa scary :)

insan marhaen said...

MasyaAllah...

Pengajaran buat diri sendiri!

teh ramuan said...

takut baca
sesungguhnya Allah yang maha mengetahui

QasehnyaRania said...

berhati hati semasa melaksanakan tanggungjawab jgn main hentam ikut rasa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...