Tuesday, January 3, 2012

Tip Menjaga Gigi

Assalamualaikum semua :) hihihihi..

Gigi
Dua artikel sebelum ni lady rasa terlalu serius sangat-sangat.. Kali ni rasanya nak tulis sesuatu yang santai.. Tentang gigi.. :D.. sape-sape yang takde gigi duk jauh2 yer.. :P.. Sape2 yang ade gigi, meh sini duk dekat lady ni sebelum korang xde gigi.. lady nak sampaikan tazkirah tentang gigi lak..

Kalau dulu2 time lady kecik-kecik.. kebanyakan kawan2 lady semuanya gigi dah x berwarna putih.. kalau ade pun sikit sangat.. budak2 zaman sekarang pun mcm tu cume agak kuranglah sikit memandangkan ibu bapa dah mempunyai kesedaran menjaga gigi..

Dalam penjagaan gigi kita ni mula-mula sekali dalam pemilihan berus gigi.. ramai yang main capai jer berus gigi tanpa fikir panjang.. ade tu pilih berus gigi sebab warne kegemaran.. cantik.. ade katun hello kitty.. 

Buat pengetahuan shbt lady semua.. berus gigi yang baik memiliki hujung berus yang kecil, bulu-bulu berus yang masih baik dan rata serta tidak kembang. Untuk keselesaan, carilah berus gigi yang tangkainya lurus.

Kalau dah lama pakai tu, seeloknya tukarlah berus gigi.. janganlah kerana takutkan pembaziran, struktur gigi kita rosak dan tidak kuat.. berjimatlah pada tempatnye yer..

Saya xde gigi, tapi saya comel :P
Selain daripada itu, kebanyakan dari kita ni selalu je abaikan penjagaan gusi.. Penjagaan gusi teramat penting sebenarnya yang seringkali kita abaikan.. Mane ade orang ade gigi tanpa gusi.. kebanyakan orang ade gusi dan gigi atau ade gusi takde gigi.. :P

Gusi ni tapak pertumbuhan gigi.. kalau tapak tu sakit.. x sihat.. maka gigi pun sakit.. x sihat.. akhir sekali tercabut dan tinggallah gusi saje..

Sebenarnya gusi perlu diurut supaya peredaran darah di gusi berlaku dengan sempurna. Ini kerana gigi manusia dibekalkan makanan melalui peredaran darah yang terdapat pada gusi. Bekalan makanan untuk gigi akan lancar dan baik jika peredaran darah baik.

Ia akan memanjangkan hayat gigi seseorang (tidak rosak atau rongak). Di bawah ini lady ada sertakan beberapa tip dalam penjagan gigi :

1. Gosokkan gigi bermula dari gusi ke gigi, gerakan ke bawah jika gigi di atas. Jika gigi di bawah, gerakannya sama iaitu dari gusi ke gigi (ke arah atas). Jangan berus gigi dengan cara menggosok ke kiri dan ke kanan kerana ia boleh merosakkan struktur gigi kita yang berkeadaan menegak.

2. Sisi permukaan dalam gigi juga sama iaitu dari arah gusi ke gigi.

3. Untuk kawasan pengunyahan, gerakannya adalah ke depan dan ke belakang.

4. Cara berkumur adalah memasukkan air terus antara gigi atas dan bawah dan kemudian mulut ditutup. Air dikumurkan supaya ia masuk di celah-celah antara gigi.

5. Dental floss (benang gigi) boleh digunakan untuk membersihkan sisa makanan yang melekat di celah-celah gigi yang tidak dapat dibersihkan oleh berus gigi.

6. Lidah juga perlu dibersihkan kerana ada rongga yang oleh terkena sisa-sisa makanan melekat yang menyebabkan kulat terbenuk.

7. Pilih ubat gigi yang benar-benar jelas halal dan sesuai dengan keperluan gigi. 

Bagi lady kan.. gigi tu penting sangat.. kalau gigi tu cantik.. bersih.. walaupun wajahnye kurang tampan.. lady boleh terjatuh hati :P Jadi kepada jejaka atau jejaki yang x kawin lagi ni.. mehla kite jage kebersihan gigi kite.. manelah tahu Allah ketemukan kita dengan jodoh kita disebabkan gigi :D

41 comments:

pena rozie said...

hi...hi...hi... org tak de gg x blh bace. sian...

blog-tips-kurus said...

tahun baru, berus gigi mesti baru!! :-)

baincardin said...

thank you for sharing! ^_^

sedutzone said...

jom bersugi jom...

ieja amieja said...

bagus info ni dik..x ramai yg amek berat..

AmirFX said...

Gigi bawah kiter jarang.. Dulu2 nak pakai braces but my parents tak mahu anaknya pakai braces.. Nampak tak natural...

JR said...

Gigi memang penting, sebab tu saya kawin dgn dental lady...

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Moga Lady sihat hendaknya dengan izin~Nya...

Saya kena tukar berus gigi setiap bulan...malu nak cakap barangkali saya berus kuat sangat..:)

LydSunshine said...

Lady, saya takleh baca entry ni, sebab saya takde gigi. :(...

Kekeke. tipu je. Dulu sebelum kawen pun, saya kalo nak pilih lelaki, saya tgk gigi. Lelaki yg ada gigi bersih, saya suka. *padahal gigi saya sendiri berterabur, tpi bukan tak bersih ye. Cuma berlapis.* Kalo saya bitau kawan2 saya, saya reject seseorang lelaki sebab gigi, mesti kengkwn kata saya bengong. Merepek je kan, dulu-dulu.

AngahSayang2314 said...

hai lady gaga..oppsss sorry hehehee....happy new year.....kenal angah tak???

Nizam Ijam said...

mst gg bseri2 hehe

Ungu Violet said...

jodoh dipertemukn disebabkn gigi...hihi...comey je stetment..:)

tehr said...

bila gigi cantik
senyuman pun menarik

Hairun Azmi Hashim said...

Dulu rajin makan tebu dan ianya bagus untuk gigi hehehehe

Suhami Ahmad said...

amboih...dari senyuman jatuh ke hati...hihi...

Dinar said...

menagikut satu artikel kesihatan yg penah saya baca, kebersihan gigi juga dapat mengurangkan risiko serangan jantung..

Papa Mifz said...

berus la gigi selagi ado gigi...:)

LadyBird said...

pena rozie :

hehehe.. awak xde gigi ek? ;)

LadyBird said...

blog tips kurus :

lady x ganti lagi berus gigi kak... :D..

LadyBird said...

baincardin :

same same que..

LadyBird said...

sedutzone :

jom2... dah 4 hari lady x bersugi nih.. nanti longgar lak gg lady :P

LadyBird said...

ieja :

terima kasih kak :D.. saling berkongsi info..

LadyBird said...

AmifFX :

jarang lebih baik.. susah nak ade mslh gg sebab sisa2 makanan x melekat.. a'ah.. xyh la pakai.. cantik jerk.. :D..

LadyBird said...

JR :

a'ah... :D.. lady pun suke.. ade x doktor gg lelaki.. leh kenalkan pada lady :D..

LadyBird said...

Abd Razak :

Waalaikumusalam ustaz :D.. semoga ustaz sihat sokmo..

ustaz beli berus gigi yg x tahan ke? tp ok jerk.. :D.. kurang bakteria yang duk berumah kat berus gg ustaz.. :D

LadyBird said...

LydSunshine :

xde gigi duk jauh2 tau...

LydSunshine.. gigi berlapis cantik.. unik.. kwn baik lady ggnye berlapis2.. tp sangat bersih dan putih.. kalah gigi lady.. sebab die terpaksa jaga betul2 gigi die.. sebab tu jadi cantik.. berkilau.. bersinar.. :D.. hehe

LadyBird said...

AngahSayang :

Angah... huhuhu.. angah ke mana menghilang lama? :(..

sedihlah angah.. huhuhuhu.. dah setahun dah kan angah x muncul2...

LadyBird said...

Nizam :

x berseri... cume bersih je lah.. mcmn ek nk bagi berseri2..

LadyBird said...

Ungu Violet :

ader jugak tau.. jatuh cinta sebab gigi :D..

orang ckp kite leh tertarik dengan senyuman..

cube kalau yg tersenyum tu giginye hitam.. tertarik tak.. hehehe :P..

LadyBird said...

tehr :

betul2.. bila senyuman menarik, hati pun tertarik.. :D..

LadyBird said...

Hairun Azmi Hashim :

sekarang belilah tebu lagi.. :D.. rumah lady ade tebu batang tu..

LadyBird said...

Suhami Ahmad :

betul.. dari hati terus jatuh ke jiwa.. :D.. lama2 terus terjatuh cinta.. :D

LadyBird said...

Dinar :

logik.. nanti sharelah artikel tu ek.. lady nak tahu jugak..

LadyBird said...

Papa Mifz :

xpo2.. kalu xdok gigi kite berus je gusi :D..

akubiomed said...

Gigi ini ibarat mahkota kepada seseorang kalau tidak jaga hilanglah serinya ketika senyum.

Bidadari Syurga said...

ok jap nak usha berus gigi baru sat....

ps: adik... blog kamu yg satu lagi ada MALWARE... buang lingk IluvIslam... sebab link itu dari blog tersebut...

Woofer Storm said...

gigi sy selalu merana,,

#lama dah tak servis..grrr

sudipVSsenduk said...

paling kurang 1 hari 3x saya gosok gigi.. hobi hehehe

Nizam said...

akak masih guna berus gigi kodomo lion ke?kih3...

p/s:orang kata gigi nizam comel...~ngeee

CIK TOM said...

msti gigi lady cantik kan...hee

rheyvana said...

terimakasih tipsnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...