Monday, January 2, 2012

Khasiat Kemenyan Putih

Kemenyan
Assalamualaikum kepada semua sahabat LadyBird's Life.. :D.. Semoga sihat-sihat semua.. Insya-Allah..

Artikel ini adalah kesinambungan daripada artikel sebelumnya iaitu penjernihan tentang Kemenyan Putih..

Sebelum ini, Lady selalu dengar kemenyan orang gunakan sewaktu berlaku kematian dengan membakar kemenyan tersebut bersama setanggi dan kapur barus untuk mengurangkan bau mayat kerana kemenyan mampu menghasilkan aroma wangi.

Tetapi berikutan dengan perkembangan dunia Islam, tradisi pembakaran kemenyan telah ditinggalkan kerana asap amat diminati oleh makhluk ciptaan Allah yang lain.

Kemenyan sebenarnya berasal daripada getah sejenis pokok yang banyak terdapat di Oman, Afrika, India serta Malaysia. Nama botaninya adalah Styrax benzoin Dryand.

Getah daripada pohon tersebut diambil dan dikeringkan. Resin yang kering berupa kepingan-kepingan putih, bersifat keras namun rapuh, serta berbau harum apabila dibakar.

Dalam sudut lain, kemenyan yang sinonim dengan kematian sebenarnya mempunyai khasiat yang sangat bagus untuk membantu mendapatkan kesihatan yang baik dan telah diamalkan oleh ilmuwan Islam dahulu tetapi tidak pernah diterokai kembali berikutan dengan kepesatan perkembangan ubatan moden yang jauh lebih 'berkesan'.

Antara Khasiat Kemenyan Putih adalah :
Kapur Barus

- Mengubati penyakit lupa
- Menguatkan penglihatan
- Menguatkan kisaran perut
- Menghapuskan kahak
- Mengeluarkan angin badan
- Melawaskan pembuangan air kecil
- Membersihkan hati daripada sifat dengki
- Meringankan lidah dan mudah berkomunikasi

Imam Sayuti dalam kitabnya al-Rahmat Fi al-Tib Wal Hikmah berkata bahawa Rasulullah saw. bersabda yang bermaksud:

"Wahai kalangan yang mengandung (wanita), perkenalkan kepada anak-anakmu kemenyan putih dengan memberi makannya, kerana sesungguhnya ia menambahkan hafalan dan kecerdasan." [Riwayat al-Dailami]

Ibn Abbas, seorang penghafaz dan ahli al-Quran berkata:

"Memakan satu misqal bersamaan 4.2 gram gula bersama-sama satu misqal kemenyan putih selama tujuh hari berturut-turut dapat membetulkan pembuangan air kecil dan mengubati kelupaan."

Cara Memakan Kemenyan Putih :

- Rendam kemenyan putih di dalam air pada waktu malam.

- Keesokannya sebelum makan pagi campurkan kemenyan putih dengan gula pasir nisbah 1:2.

- Makan sebanyak 1 camca besar pada waktu awal pagi sebelum sarapan.

- Untuk menambah mujarab dibacakan ayat ke 27 dan 28 Surah Luqman pada 1/2 misqal (2 gram) kemenyan putih tersebut dan dicampurkan dengan madu lebah serta dimakan setiap hari.

(Petua daripada Ahmad bin Muhammad Zain bin Mustaffa Kutan dalam kitab Laqzan al-U'jlan)

p/s : Lady x kenal bagaimana rupa Setanggi (ritu salah eja jd temanggi, sorry). boleh tak sesape tunjukkan.. Kalau kapur barus lady kenal sebab lady pernah makan kapur barus buat ubat.. rasanya berangin..bentuknye petak2 macam gula-gula..

42 comments:

tehr said...

semua ni tak biasa
hanya setakat dengar nama je
lagi pun selama ni tak tahu nak guna buat apa

Ungu Violet said...

rupa2nya banyak khasiat kemenyan nih..:)

wachak said...

assalam eizza

Kali ni lebih detail lagi cara memakan kemenyan putih. Rasanya kalau nk mula makan tu tekak agak kurang nk menerima kot.



wa baru buka acc fb. cer try add ... he33. TK

AmirFX said...

Boleh la try lepas nie.. :D

Abd Razak said...

Assalamualaikum...

Terima kasih atas perkongsian ini..

Temanggi tu first time dengar, cuba cari kat google tak jumpa lak..

Encik MamaT said...

tapi betol ke jin makan asap? cuba cek tgk.. sebab kemenyan ni memang digunakan sejak ribuan tahun dulu... kalau kat arab kan depa gunakan untuk wangian... tak tau nama apa.. :p cuma dinegara kita disalahguna dalam upacara pemujaan..

Encik MamaT said...

tadi encik mamat cari jugak... setanggi kiranya mcm cabang kegunaan la... setanggi tu untuk dibakar...

kemenyan tu bahan.. di buat setanggi.. gaharu tu bahan.. di buat setanggi(dibakar untuk wangian)...

kalau silap betolkan ekk.. :p encik mamat pun tak tau sangat...

Mario said...

baru tau kemenyan ni bole makan ...

munna said...

SEMUA BENDA TU KAK MUNNA TAK PERNAH TGK LAGI....

Papa Mifz said...

baru tau pasal kemenyan putih nih...

HEROICzero said...

hehe xtahu pula kemenyan ada banyak2 jenis . =)

LadyBird said...

tehr :

lady x pernah jugak.. cume kenal kapur barus tu..

LadyBird said...

Ungu :

banyak.. cume kite x tahu.. huhuhu.. tersembunyi.. atau disembunyikan.. atau kite x mengkaji..

LadyBird said...

waalaikumusalam wachak.. :D..

sebenanrnye kalau lady sendiri agak takut nak amalkan.. xpelah.. lady lebih berani ngn mknn kesihatan lain..

wa.. x jumpe pun fb tu :(.. mane emelnyer.. atau seach je Cik LadyBird..

LadyBird said...

AmirFX :

nanti bgtahu lady ek ape rasenye.. hihihi..

LadyBird said...

Abdul Razak :

Waalaikumusalam ustaz..

dah cari.. tp gambarnye bermacam2.. x th ape maksud sebenar..

LadyBird said...

En Mamat :

lady pernah jumpe sal tu.. tp bl cr balik x jumpe dh.. x jumpe kata kunci.. kalau zaman dulu2 mmg org buat perfume.. raja2 zmn dulu.. auranya menenangkan.. skrg dicampur adukkan dgn aktiviti syirik..

LadyBird said...

En Mamat, maksudnye mcm ni... Setanggi tu adalah nama yang dipanggil untuk dibakar yang menghasilkan bau harum.. mcm tu ek.. x kirelah ape2 pun aslkan apabila dibakar ia akan hasilkan aroma..

lady faham.. hehehe.. toce2 en mamat..

LadyBird said...

Mario :

lady pun br tahu.. :D... tp tkt nk makan.. nak beli pun tkt.. nanti org ckp nak buat bomoh..

LadyBird said...

Munna :

kite samelah kak munna.. org zaman2 dulu yg kenal.. generasi kite dh x kenal dah..

LadyBird said...

Papa Mifz :

same.. nanti kite wujudkan balik balik..

LadyBird said...

Heroiczero :

satu jenis je kan ?

Miss Purple Ungu said...

x pernah plak tgk kemenyan putih ni
camne la rasanya...

Yastro said...

Jarang sangat guna kemenyan....so tak kenal pun kemenyan putih...x tau la sok2 jadi tok bomoh...hehehe

kiwi said...

kiwi x pernah lagi jumpe kemenyan putih..hihi..mcm mana rasa dia..ada masam2 macam asam tak?? ^^

CIK TOM said...

wah ada entry susulan..bgs share info ni..sbb ramai xtau tmasuk ciktom sendiri.

LydSunshine said...

kemenyan putih ni senang ke nak cari? Ni, kalo kita amalkan ni, pastu bila org tanya, ko buat apa tu Lady? Kita jawab, "ni ha, tengah rebus kemenyan, nak buat minum". Lepas tu, confirm punya org ingat kita bela hantu. Heheh.. Org kan suka buruk2 sangka ni. I wonder, cemana la rasanya air kemenyan ni ye.

nurkaloi said...

owhh bnyk khasit rupenye
kaloi tak pernah tahu pulak pasal ni

eiela said...

Saya tak suka bau kemenyan, busuk. Rupanya ada khasiatnya.

Nizam said...

nizam pernah tengok pokok untuk kemenyan ni...masa picnic kat hutan dekat Agro Resort Setiu.. ;)

LadyBird said...

Miss Purple Ungu :

lady pun x pernah tgk.. lady pernah tgk asp jer time nenek lady meninggal.. time tu lady kecik lagi.. ingt2 lupe..

LadyBird said...

Yastro :

hehehe.. poyola kamu nih.. hehehe.. xyhla jkadi bomoh gune kemneyan bersap tu.. kalu nk jadi bomoh.. jadi bomoh yang gune kemenyan makan :P..

LadyBird said...

kiwi :

entahlah.. nak cube pun masih takut2.. nak beli pun takut.. tp kan kalau kite cube buat mcm asm masin tu jadi x ek..

LadyBird said...

Cik TOm :

lady sebenarnye xth jugak.. lady pinjam buku kat library kite tu.. bace2 dlm tu ade... jadi lady searchla kat tenet tuk sahkannye.. tu yg terbit artikel sal kemenyan ni..

LadyBird said...

LydShunshine :

hehehe.. lady kate je masak ubat.. nak try? hehehe..

teringin jugak nak rasa air kemenyan ni.. mcm air sirih kot.. hehehe.. payau2 gitu.. kemungkinan tak?

LadyBird said...

nurkaloi :

lady pun x pernah tahu..

LadyBird said...

eila : eila pernah bau ke? bau die mcmn ek?

LadyBird said...

Nizam : untung nizam dpt kenal pokok dia... mintk2 la jgn nanti pupus cam dinasour tu.

Puan Kutu said...

wo br tu dr asalnya kemenyan.byk ekk kebaikkannya.betullah skang org meninggal pun dah tak pasang kemenyan lagi..

aminkanda said...

Tuan/Puan yang berhajat nak dapatkan bekalan Kemiyan Putih @ Arab ni hubungi teman di 0125073007 (AMINKANDA)
. Teman bawa masuk dari Dhubai.

anak bunda said...

syukran atas infonya,
kalau boleh tau kitab Laqzan al-U'jlan kitab tentang apa ya ? and dalam bahasa apa ?

anak bunda said...

syukran infonya, kalau boleh tau kitab Laqzan al-U'jlan tentang apa ?
dan dalam bahasa apa ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...