Dari Sungai Ke Segara, PALESTIN pasti MERDEKA! InsyaAllah.. Ameeeennn…
🎈🎈🎈
Cuti-cuti sekolah ni, ia sangat mencabar naluri keibuan yang 24 jam sentiasa dengan anak-anak.
Alhamdulillah, percubaan untuk menarik anak-anak melihat cerita kegemaran ibu berjaya.
Maka boleh bertenang dan berkongsi hobi dengan anak2. Maka sedikit terubat emosi ibu dan abi cuti sekolah kali ini.
Setiap orang akan diberi masa satu jam untuk melihat cerita kegemaran masing2, dan malam adalah waktu menonton bersama dengan cerita adalah pilihan ibu dan abi.
Maka Ibu dan Abi memilih cerita Harry Potter sebagai percubaan pertama.
Untuk memasukkan Baem ke dalam cerita perlu campur tangan mulut ibu dan abi.. sambil berlakon menjadi ahli sihir juga. Alhamdulillah berjaya. Jom kita sama2 lihat dari episod pertama hingga akhir.
Alhamdulillah semalam , 07/02/25 habis kisah Harry Potter.
🍀🍀🍀🍀
Sinopsis Kisah Harry Potter Siri Pertama.
🍀🍀🍀🍀
Pada suatu malam yang dingin, Albus Dumbledore, Professor McGonagall, dan Rubeus Hagrid tiba di Privet Drive untuk meninggalkan seorang bayi, Harry Potter, di depan rumah keluarga Dursley.
Ibu bapanya, Lily dan James Potter, baru sahaja dibunuh oleh Lord Voldemort, tetapi peliknya, Harry selamat dari sumpahan maut yang membinasakan mereka. Hanya tinggal parut berbentuk kilat di dahinya sebagai tanda peristiwa itu.
Harry membesar bersama ibu saudara dan bapa saudaranya, Petunia dan Vernon Dursley, serta sepupunya yang manja, Dudley. Namun, hidupnya penuh penderitaan.
Dia tidur di dalam almari di bawah tangga dan sering diperlakukan dengan buruk. Kehidupannya yang biasa mula berubah apabila dia mula mengalami kejadian aneh, seperti kaca cermin yang tiba-tiba hilang ketika Dudley cuba membulinya di zoo.
Segalanya berubah apabila surat aneh dari Hogwarts mula tiba di rumah mereka. Vernon cuba menghalang Harry daripada membacanya, malah membawa keluarganya ke sebuah rumah terpencil di tengah laut.
Namun, tepat pada malam ulang tahun ke-11 Harry, Hagrid muncul, memecahkan pintu rumah itu dan memberitahu kebenarannya.
Harry Potter adalah seorang ahli sihir dan diterima masuk ke Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry.
Hagrid membawa Harry ke Diagon Alley, tempat tersembunyinya kedai-kedai dunia sihir. Harry membeli tongkat sihirnya di Ollivanders, yang secara mengejutkan mengandungi bahan yang sama dengan tongkat milik Voldemort.
Dia juga mendapat burung hantu salji bernama Hedwig sebagai hadiah dari Hagrid. Selepas itu, Harry menaiki Hogwarts Express dari Platform 9A¾ dan bertemu dua sahabat yang akan mengubah hidupnya:- Ron Weasley dan Hermione Granger.
Setibanya di Hogwarts, mereka melalui upacara pemilihan rumah, di mana Topi Seleksi hampir menempatkan Harry di Slytherin, tetapi akhirnya memilih Gryffindor selepas Harry menunjukkan keberatannya.
Harry juga mula dikenali sebagai ‘The Boy Who Live’ kerana kisahnya yang terselamat dari sumpahan maut Voldemort.
Ketika di Hogwarts, Harry mendapati ada sesuatu yang disembunyikan di sekolahnya :-Batu Hikmat (Sorcerer’s Stone), yang mampu memberikan keabadian.
Melalui siri petunjuk, mereka menyedari bahawa ada seseorang cuba mencurinya. Selepas melalui pelbagai cabaran berbahaya:- termasuk permainan catur raksasa yang dikawal Ron, Harry akhirnya berdepan dengan Professor Quirrell, yang sebenarnya menjadi host kepada roh Voldemort.
Dalam pertarungan menegangkan, Harry menyentuh Quirrell dan mendapati lelaki itu terbakar apabila disentuhnya:- kesan perlindungan sihir yang ditinggalkan oleh ibunya.
Batu Hikmat akhirnya dimusnahkan, dan Voldemort sekali lagi gagal dalam misinya.
Selepas setahun penuh pengembaraan dan misteri, Harry akhirnya kembali ke rumah Dursley untuk cuti musim panas, tetapi kini dia bukan lagi budak biasa, dia tahu dirinya istimewa dan ada dunia sihir yang menunggunya kembali.
Sinopsis ini merangkumi perjalanan penuh dari saat Hagrid meninggalkan Harry di rumah Vernon sehingga dia berjaya menggagalkan rancangan Voldemort.
P/s : Nak lagi menarik boleh baca novel2nya yang jauh lebih seronok membacanya.
9 ulasan:
waahhhhh Harry Porter!
Idea bagus ni Lady, masing-masing pilih cerita dan tonton bersama. Mengeratkan ikatan kekeluargaan.
Akak minat tonton Harry Potter jugak 🖐😀
tak brp follow sgt siri2 HP ni...pernah nonton yg 1st movie..suka tgk game Quidditch..yg bertebangan dgn penyapu..
Harry Potter best...
Tapi, pelik sungguh, kita kecik2 bagi lah cerita apa pun, mesti tengok tak kelip mata.. Lagi2 cerita tamil dan hindustan.. Hahaha
Akak pun nak tengok la. Tak pernah follow betul-betul dari siri pertama, asyik tengok sikit-sikit je.
*Utusan Diraja*
Kehadapan tuan hamba,
Beta , Permaisuri Cuya Wal Kelapa menjemput tuan hamba untuk
hadirkan diri ke majlis giveaway beta yang sedang berlangsung.
Kedatangan tuan hamba sangatlah beta nantikan. Ayuh, ke teratak beta.
Beta menanti!
https://nasuha-itsmyessay.blogspot.com/2025/02/giveaway-kerajaan-kelapa.html
Tak pernah layan HP ni betul-betul sampai habis.😂
jujurnya, uncle tengok yang pertama je....
Terimbau kenangan lalu...seronok sangat tonton HP. Tak cukup itu, baca juga novelnya.
Catat Ulasan