Thursday, September 23, 2010

Taugeh oh Taugeh

Siapa yang tak kenal taugeh? Taugeh tu badannya seperti kulat, dan memakai topi berwarna hitam. :P

tadi lady bukak facebook jap lepas bangun dr tidur.. bukak2, terus terbaca satu petikan tentang taugeh.. lady nak share di sini..

"Mesti ramai suka makan taugeh. nak pulak campur dlm char kuey teow.
hmmm rangup...... tapi nak beli taugeh tu kene buat eksperimen dulu la.

beli sket, jgn makan dulu sebaliknya simpan dulu utk 3 hari. pastu cuba bau taugeh tu lepas 3 hari camane. dan kalau boleh jgn beli taugeh yg kaler putih berseri tu.

kepututsan yg mungkin boleh didapati...
lepas 3 hari bau taugeh tu hanching semacam.
bermakna taugeh tu disiram dgn urine/ air kencing.
dan air urine tu la jugak menyebabkan kaler putih berseri.
kalau nak tau taugeh keluaran bumiputera senang aje.
kaler dia mcm kekuningan sket dan cepat layu serta kurang rangup, sebabnya
langsung tak guna urine sebagai baja.

ni info dari pegawai opis aku yg pernah buat lawatan ke pusat2 penanaman
taugeh dibeberapa negeri tertentu yg diusahakan oleh cha ya nun alip.
siap terjumpa satu bilik khas simpan air kencing utk disiram pada pokok2
taugeh tu.

dan kenapa taugeh jodik mangsa?
sebabnya taugeh ni jenis pokok menyimpan air siraman bulat2 terus dlm
batangnya.
tak spt sayuran lain iaitu sayuran2 berdaun hijau yg mengalami fotosintesis
semasa proses
penyerapan baja atau dgn erti kata lainnya air siraman masuk ke tanah dulu
barulah akar menyerap dan proses fotosintesis berjalan utk penyerapan zat2
dari baja.

tak mcm taugeh dia serap terus ape yg kita siram sebab pertumbuhan
tumbesaran bukan secara fotosintesis.
tu sbbnya kalau simpan dlm masa 3 hari bau dia wangiiiiiii semacham...

so bagitau la kat sedara mara, kengkawan pasal nak mengenal taugeh2
hanching
dgn taugeh2 bumiputera. 
Wahai, sahabat-sahabatku & saudara-saudaraku... baca dan hayatilah.. kongsi dan sebarkanlah... semoga kita mendapat keberkatan dariNYA bersama2.. insyallah.."

 p/s : Maklumat ini belum sahih kebenarannya, lady just nak share di sini. X salah untuk kita sama-sama mencuba melakukan eksperimen untuk mensahihkan cerite ni sama2. :) Jom.

16 comments:

syazwanizr said...

ahhh!!tak bestnya!!dah la tak sume sy tak suka makan sume sayur,,sayur yang suke makan pulak buat hal.sobsob

LadyBird said...

syazwanizr :

akak pun same dik, tp nak wat camne.. taugeh tetap boleh makan..cuma kene cr yg x disiram dengan urin lah.. :)

Mat Ganu said...

uiks!! biar benar...hehhee

LadyBird said...

Mat Ganu : try la wat research che mat.. tp kemungkinan tu ader.. biasalah.. bila kehidupan tiada pedoman.. semua bende dibuat tanpa batasan..

wachak said...

alahai lady. dah tak lalu nk mkn taugeh ar lepas ni ... huhuhu

Kuman Chaos said...

ada org yg dah buktikan dulu.. kalau tak caye try.. beli kacang hijau and tanam sendiri tgk..
Kuman "Tribute to Cikgu" Entry

LadyBird said...

wachak :

lady masih nk mkn :)
wachak, kite leh tanam taugeh sendiri lah.. sng jerk.. mak lady pernah buat.. halal dan bersih.. dijamin kualitinya :)

LadyBird said...

Kuman : dah lama lady try kuman.. tanam dalam pasir.. siram air sokmo.. menjadik.. gemuk2 bentuknyer.. montok dan pendek.. tp rsnye tetap same.. cume x la secantik yg dibeli di kdai tp jauh lbh segar.

Fello Ariza said...

aiyakk.. da la fell suke makan taugeh..sob..sob..

shark said...

aisey,,,
sampai tauge pn ada kontroversi.
pasni wat kempen xleh makan sayur ler

Snoop said...

sayur yg paling nizam tak suka taugeh la...
nak2 kalau yg dah nak jadi pokok then org kedai masukkan dalam cha kue teow...eiii... x sedap...

Cik Jari said...

haaa...pasnih ramai2 pakat tanam taugeh sendiri kat umah...

LadyBird said...

Fellow ariza :
tanam sendiri yer :P

Shark :
xleh, sayur penting tuk perkembangan tubuh.. bahaya kalu x mkn sayur.. terutama perempuan..

Snoop :
Taugeh yg dh jadi pokok bukan lg namanya taugeh nizam.. namanya pokok kacang hijau.. hihihi..

Cik jari :
jom.. kite tanam ramai2.. biar penanam taugeh yg gune urin tu bengkrap trus..

m.a.r.i.n.a.r.i.z.u.a.n. said...

heeeyeee.. geli nyerr.. x sangka kan.. janji x makan lg k.

C.A.R.M.I.L.A said...

eeeee... xsangka.. sumpah xnak mkn taugeh lg..

LadyBird said...

marina, carmila :

boleh mkn.. tp crlah yg "sihat". hihihi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...