Monday, September 27, 2010

Kenapa Kita Demam

Dalam setahun, berapa bulan kita demam.. Dalam sebulan, berapa minggu kita demam.. Dalam seminggu, berapa hari kita demam..

hehehe.. banyaklah plak soklan2nyer.. lady xde idea nak menulis sebenarnye.. tetapi lady rindu sangat nak mencoretkan sesuatu di sini.. sesuatu yang berguna tuk dikongsi bersama.. tetapi keadaan mental x begitu sempurna untuk menulis dengan lebih membina.. biarkan lady merapu seketika sebelum lady terpaksa merebahkan badan di atas katil yang empuk ituw.. Dalam 2 3 hari ni fikiran x berapa nak sihat.. hehehe.. bukan sebab sakit.. tetapi sebab ketiadaan internet di office.. line problem.. sehari duk di office tanpa internet terasa seperti urat saraf terputus.. lemah.. longlai.. wujudnya internet menjadi perangsang tuk lady membuat kerje di office.. :D.. hihihi.. kalau xde, rs begitu beratnya lady nak melangkah setiap pagi ke office.. :P

Berbalik kepada mule2 yg lady tulis tadi.. sal sakit tu.. sebenarnye lady nak menulis sal demam.. perihal demam.. kenapa kite demam.. bagaimana badan kite leh demam.. kenapa bila demam kite rasa x larat sangat.. huhuhu.. tetapi disebabkan lady rasa nak demam jer ni.. lady cancell lah nak tulis sal demam tu.. biar lady demam dulu yer.. doakan lady sihat.. lady nak gi tidoq jap.. huhuhu.. moga2 esok masih mampu bangun tuk menyedut oksigen di muka bumi ini.. ameeennn..

Ni adalah ape yg lady cr td.. lady tak mampu nak huraikan skrg secara lebih melebar dan memanjang.. :P.. so lady letak je kat sini dulu.. sebarang soklan boleh tanye.. :P..

* Demam adalah satu cara untuk tubuh kita melawan penyakit (salah satu fungsi penting dalam badan).

* Secara purata, suhu badan yang normal ialah 37 darjah celsius (bergantung kepada umur, keadaan persekitaran dan keadaan fizikal seseorang).

* Suhu badan meningkat menunjukkan badan sedang mengaktifkan sistem imun untuk menghasilkan sel darah putih, antibodi dan agen-agen lain untuk melawan penyakit.

* Punca-punca demam; jangkitan kuman, toksin, kanser dan juga sebarang penyakit autoimmune.

 * Juga boleh disebabkan oleh heatstroke, dimana suhu badan meningkat dan menjadi tidak terkawal.

 * Untuk demam yang ringan (suhu tidak terlalu tinggi), hanya perlu minum banyak air dan rehat.

 * Apabila demam, makan ubat untuk mengawal suhu daripada menjadi terlalu tinggi BUKAN untuk menghapuskan demam tersebut secara serta merta.

 * Sekiranya kanak-kanak didapati demam tetapi masih bergerak aktif, bermain dan tidak bermasalah untuk tidur, kemungkinan besar ia-nya hanya demam biasa dan tidak serius.

 * Jika demam berterusan melebihi tiga hari, berjumpalah dengan doktor/pakar kerana demam yang berterusan dan terlalu kuat boleh mengakibatkan kerosakan otak (khususnya di kalangan kanak-kanak). Demam berterusan juga adalah petanda bahawa ia bukan sekadar demam biasa dan memerlukan rawatan rapi.

oleh itu, jangan salahkan badan jika kita demam.. sebaliknya bagi perangsang kepada sistem keimunan kita supaya ia mampu menyah aktifkan bakteria2 yang mengganggu gugat badan kite. :)..

Lady nak bantu badan lady tuk bunuh bakteria2 tu semua dulu yer.. tata semua.. lady rindu sgt kat korang.. tata.. titi.. tutu.. toto.. tati.. titu.. :P
 

17 comments:

Fello Ariza said...

demam juga mmbolehkan kita mndapat mc dari doktor :P

LadyBird said...

Fello Ariza :
yg pasti, rini kene g office.. huhuhu..

the bert said...

kanser..camne nk tau demam tu ade kena mengena dgn kanser..

Cik Anis said...

rehat byk2 yer,,,hehe,,,

Cik Ubi said...

fuh..ni dokter ke?..hehe

LadyBird said...

the bert : kalau demam tu lama, check la kat hospital yer.. :)..

Cik Anis : tQ cik anis.. alhamdulillah, dh sihat.. demam tp sihat :P

Cik Ubi : bukan doktor, tp hospital tu rumah ke dua lady :P hihihi

RuSh D said...

owh paham2..deman nie pn ada advantage rupa nyer.. tp kalo deman teruk diadvantage..
huhu

LadyBird said...

RuSh D : setiap ape yg menimpa kite tu ade advantages nyer.. cume xleh nmpk dgn mata kasar.. bila kite perhalusi, pasti tersembunyi byk hikmahnyer.. :)

Cik Anis said...

aikk??camne tu demam tp sihat?hehe.yela2,demam tu cara bdn kita lwn penyakit kn,,n slh satu kifarah jugak kn?utk menghapuskan dosa2 yg kita lakukan..sy suka klo sakit,sebab time tu ALLAH nk hapuskn dosa sy..take care!

maCy said...

isk2.. demam ke.. pastikan sel darah puteh anda bekerja keras!


:)

RuSh D said...

owh.. btol2..mcm2 hikmah ada..huhu

Aqila Sarah said...

qyla jarang demam .
kalau demam pun sabtu ahad . hehe

Fello Ariza said...

sakit juga mnghapus dosa2 yg lalu..huhu

LadyBird said...

Cik Anis :
Demam, tp msh mampu berkhidmat :P org tua2 kata demam dalam perjalanan.. ek.. a'ah, insyaAllah kalau redha, ia akan menjadi penghapus dosa2..

maCy :
sel darah putih sdg bekerja keras menyerang bendasing badan.. hihhihi (cam dalam kuliah lok)

RusD :
Betul3x..

Aqila :
aik, leh lak pilih waktu2 tuk demam.. :P terer tul.. bgs tul bakteria2 yg menyerang tubuh aqila :P baikkk..

Fello Ariza :
InsyaAllah..

Kuman Chaos said...

@good information..
padan la aku tewas kat demam nih semalaam eheheh

kuman "aku tewas .." Entry

LadyBird said...

kuman :
kalau demam, cepat2 gi joging setempat :P pastikan pengudaraan baik :) hihihihi

giha lalala said...

giha selalu demam.
orang ckp antibodi tak kuat :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...