Wednesday, December 30, 2015

Ulangtahun Setahun Jagung Jubah Abaya Fateema

Assalamualaikum semua kawan2 blogger :D Semoga keadaan semua sihat2 semua.. InsyaAllah.. Ameeennn..

Tup Tap Tup Tap, sekarang dah hampir nak masuk tahun 2016. :D.. Allahuakbar, betapa cepat dan tangkasnya masa berlalu. Dalam sedar tak sedar dah setahun Jubah Abaya Fateema beroperasi. :D

Kalau x, sebenarnya x perasan pun JAF dan berusia setahun.. ingatkan dah masuk tahun kedua.. hihi.. nak buat macamana memang xpernah alert.. buat jer semua bende sampai masa berlalu pun xsedar.. :D.. pulun habis-habisan.

Nak dijadikan cerita, Owner Jubah Abaya Sifu, Tuan Shaiful Anuar menghubungi eizza untuk terlibat secara langsung dalam seminar anjurannya. Seminar Usahawan Fesyen (SUFeM). Mula2 memang xnak terlibat, sebab eizza tak pernah diberi kemahiran untuk bercakap di depan2 audience. Tetapi Allah merancang sebaliknya.

SUFeM-1 (Jubah Abaya Fateema)
Eizza dijemput/ ditawarkan untuk berkongsi pengalaman dalam dunia usahawan jubah. Maka eizza kumpullah semua maklumat sepanjang tempoh penglibatan eizza dalam dunia usahawan. :D Time tulah baru tersedar.. rupa2nya Jubah Abaya Fateema baru sahaja memulai operasinya pada Disember 2015. :D

Dropsit - Jubah Abaya Fateema
Sebelum eizza bergiat dalam dunia JUBAH, macam2 eizza dah cube jual.. jual jer ape2 asalkan dapat duit.. :P

Opss.. lupe nak citer.. dulu eizza keje makan gaji.. kat Pusat Sains & Kreativiti Terengganu.. kalau pernah pergi kat sane mungkin pernah jumpe eizza sebelum ni :D

Selepas eizza bersalin, eizza perlu berhenti kerje.. sebab eizza mmg xsanggup tuk tinggalkan anak di bawah jagaan orang lain. :D.. jenis x mudah untuk memberi kepercayaan pada orang.. :D Alhamdulillah.. :D

Dulu2 eizza jual rempah.. sebagai agen dropsit.. dapat rm2 bg sepekt rm18. :D..

mula2 dpt memang rasa nak melompat.. seronok.. haha.. wlpun dpt rm2.. seronokla sb dpt duit kan.. :P

Lepas tu iza jual Produk pencuci wanita.. rm13 dpt untung.. yg ni bukan setakat melompat.. mmg byk dah tu rm13 :D..

Kemudian ade seorang kawan.. Pengasas Ferlina Kosmetik.. Tuan Shahir Badya volunteer tuk ajar FB Adds. :D.. Alhamdulillah, belajar ngan beliau.. kebetulan officenye xsampai 5 minit dari rumah iza di Durian Burung.

Lepas pada tu terus berniaga menggunakan FB adds selain daripada post d grup2.. :D

Lepas kenal dunia FB adds, berjinak dengan Ubat Kurus.. yang ni xpandai nak jual.. hihi.. yg duk tanyenye ramai tp yg belinye kurang.. :P..

Sebab xyakin nak jual .. memandangkan eizza ni xpernahnye gemuk, tetibe jual ubat tuk kurus.. huhuhu.. sadis..

Kemudian jual juga mesin jahit mini.. sekarang proses jualan serahkan pd anak saudara yg handle.. :D..

Dan yg eizza teruskan sekarang Produk REMPAH sendiri. REMPAH SERBAGUNA TOKMA.. dan sampai sekarang ia masih beroperasi..

Sebelum Buat business jubah ni mcm2 yg dilalui..

Kadang2 duit dlm bank xde.. hihi.. tp xdelah sampai meminjam.. time duit xde ade jer org yg byr hutangla.. orang yang nak beli rempahlah.. :D Allah tolong sangat2.. sampai orang sekeliling x pernah tahu kite xde duit sbnrnye..

kdg2 rs nak nangis sebab xde duit.. tp sebenarnye x pernah pun kelaparan.. xpernah pun xde duit sampai o dlm bank.. kurang2 ade rm200.

Kami Allah akan bagi walaupun ia xturun dari langit..

Bila ingt2 balik rasa sebak sangat2.. Allah tolong sangat2.. ALLAH tolong sebab kite hanya doa pada dia.. orang lain xpernah pun tahu.. xpernah pun nak mengadu xde duit..

Sebelum menemui tune perniagaan sebenar.. macam2 perniagaan eizza join.. TShirt Muslimahpun Eizza pernah jual.. kain pasang.. kain baju kurung.. :P Macam2 lah.. :D Pernah jatuh, pernah bangun.. tersungkur balik...

Alhamdulillah, Allah bagi kekuatan itu untuk terus bangkit dan bangkit. belajar dan terus belajar.. Pernah rasa penat.. tapi time penat tu terpaksa pause dulu energy..

Kalau ikutkan hati memang rs stress.. maka tuk elakkan stress dan down.. bile rs penat.. gagal..tu time tuk muhasabah diri.. supaya mampu kutip balik sisa2 kekuatan tuk wujudkan strategi baru.. kalau ikutkan stress mmg xkan mampu fikir secara rasional..

Perjalanan Jubah Abaya Fateema

Selepas tunggang langgang cari tune business.. Allah kenalkan dengan seseorang.. time tu xtahu pun siapa 'seseorang' ni.

Time tu malas nak pergi.. rasa xberbaloi.. tp en hubby paksa tuk pergi jugak.. iza lak pakse sekali 2 orang kakak ipar tuk join skali.. :P.. jadi kami berempat ke sane.. menuntut ilmu dengan saudara SIFU. Tuan Mohd Shaiful Anuar - Pemilik Jubah Abaya Sifu...

tgk gambar ni.. ni gambar yg mule2 iza snap.. :P.. nun jauh duk di belakang kelas..  :P.. nak xnak jerk belajor.. hati i ngat kat anak.. sebab xpernah tinggal anak kat org.. x sabo2 nak balik tu..

Ingt lagi tarikhnye 12.7.2014..

.
.
.
.

Balik.. terus campak nota.. hati duk fikir.. aku xpandai jahit.. camne aku nk buat business ni.. huhu.. mcmn aku nk menjahit.. nak baiki zip rosak pun aku hantar kedai.. huhuhu.. jarum mesin jahit pun aku xpernah kenal.. huhu..

xmo la buat business ni.. buang maser jerk.. huhu.. tp dalam hati nak :P..

Sampai bile nak berniaga pelbagai jenis bende mcm ni.. rasa dah xlarat dah nak terkejar2 sini sana.. otak penat tp duit xde.. xnampak..

Pikir positif negatif.. dalam2 duk pikir tu try validate di facebook.


"ade x sesape nak buat jubah cstm made?"

mak ai.. ramai respond..

iza pun diam.. dalam hati ya Allah banyaknye permintaan..

= = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = = =

Gi pusing2 marang..

cari2 tukang jahit yg boleh terima tempahan jubah dari customer scr online..

bukan mudah sbnrnye nk jumpe tukang jahit..

sendiri nak belajar menjahit memang xlah kot.. take time plak..

jalan2 jumpe dengan kedai kaksu.. :D kat seberang marang..

Pemilik dan pekerjanya sangat2 istimewa.. dan kebetulan iza juge terdiri dari golongan istimewa.. :D

dah jumpe Tukang jahit yg sanggup terime.. brulah mulekan balik plan.

time tu selepas 5 bulan menghadiri kursus business online Tuan Sifu.

dah jumpe Tukang jahit yg sanggup terime.. brulah mulekan balik plan.

time tu selepas 5 bulan menghadiri kursus business online Tuan Sifu.

Kedai Jahit Kaksu - Seberang Marang

Ini Team Jahitan eizzaa..

Team Jahitan JUBAH ABAYA FATEEMA

Alhamdulillah, sebahagian besar dari kami adalah OKU..

3 oku Fizikal, dan sorang OKU Pekak Bisu.. seorang Normal..

Alhamdulillah.. Allah pilihkan tukang jahit yg betul2 boleh bantu eizza.. sebab tu amat mengambil masa yg lama tuk start. :D

Allah dah sediakan.. cume kiter yg perlu cari.. :D dan setelah 5 bulan baru jumpe.. :D..

Batch Pertama - Jubah Abaya Fateema
Inilah jubah pertama hasil jahitan team JUBAH ABAYA FATEEMA 

Alhamdulillah, selepas siap jubah ni baru start ambil gambar tuk cari pelanggan. 

dan inilah hasilnye.. :D.. hasil pertama kami.. :D dalam lebih kurang 20 helai.. termasuk yg di-order oleh adik beradik, ipar duai.. sahabat handai. Alhamdulillah.. 

Allah hadirkan org2 yg sangat supportive di sekeliling iza.

time ni jual dengan harga yg murah.. :D.. 

time ni hanya nak tahu permasalahan yg akan dan bakal timbul. 

Sebenarnye waktu run business ni langsung xde duit. xde modal pun nak beli kain banyak2.. benang, butang semua tu.. 

Kami terpaksa ambik deposit separuh daripada harga asal jubah tuk beli brg2 tu semua.. lepas jubah siap baru ambik duit selebihnye tuk bayar upah jahit.

....................................

banyak sebenarnye permasalahan berdepan dengan custmr.. Allah hantar pelbagai jenis orang tuk iza ambil ikhtibar.. 

Ada org yg terime seadanya.. ade orang yg sampai bukaan poket pun nak diukur dikira.. sampai hantar balik jubah sebab nak suh oter poket.. :P xpelah.. xkisahlah mcmnpun.. Allah hantar tuk bagi pengalaman.

Penat dah nak tulis..  Recall balik..  Nnti eizza sambung citer balik..  Hihi

6 comments:

paridah said...

bukan senang nk senang kan eiza banyak cabarannya...moga terus sukses

insan marhaen said...

Tahnaih LB...

saya baru tengah tercari-cari... nak buat kerja apa setelah bersara ni...

Qaseh Vee said...

pengalaman yg saya sendiri juga x sanggup nak tempuh ... semoga bisness lbh berkembang ... aaamin .

LYAfrina said...

alhamdulillah..semoga trs sukses ye

hainom OKje said...

Agaknya gitulah jugak Dato Sri Vida sebelum kaya kan LB....
Teruskan usaha dan kuatkan semangat ye LB

Siqah Hussin said...

Alhamdullilah LB :) Rezeki datang mencurah. Rezeki anak ye. Semoga terus sukses di masa akan datang 😊

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...