Saturday, December 7, 2013

Khasiat Kacang Buncis

ihsan google
Kandungan enzim protease inhibator pada buncis berfungsi untuk mencegah kanser usus. Selain itu, kandungan ligninnya, jika diubah oleh bakteria dalam usus besar akan menjadi bahan yang dapat mencegah kanser usus besar.

Kandungan serat yang tinggi pada kacang buncis sangat baik untuk melancarkan pencernaan atau mencegah sebarang keradangan, serta mengubati ulser perut.

Di antara zat yang terdapat pada kacang buncis ialah potassium, kalsium dan fosforus. Jsunya akan memberikan manfaat yang maksimum sekiranya diambil sebanyak 150 ml setiap pagi.

Manfaat lain jus buncis ialah:-

♥ Menurunkan risiko diserang penyakit kanser
♥ Merangsang sistem antibodi tubuh
♥ Membantu pertumbuhan tubuh
♥ Meneutralkan kandungan gula dalam darah

Tips Memilih Buncis

Pilih kacang buncis yang segar, tidak layu, dan masih muda.

13 comments:

Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

suka makan kacang buncis.. selalu masak tumis je.. sedap.. :D

Raudzah Z said...

Salam Ahad Ladybird...Kacang bucis ni my favorite..sedap and khasiat pun banyakkan...

insan marhaen said...

ibu_suri memang suka makan kacang buncis..

IM pula lebih suka makan bayam ...

Cik Tieka said...

Gud information pasal buncis ne ..memang sedap kalau masak tumis campur2 sgn sayur lain..huhu

Azie Namico said...

klu goreng memang sedap !
tq kak singgah blog azie...weee
salam kenal

akubiomed said...

Antara sayur kegemaran saya.

Aisy Nasiha said...

Wah baru tahu ni.. hari ni nak beli kacang buncis la pulak...

tarmizi said...

Tiori yang mengatakan makan kacang buncis boleh buncitkan perut itu x benar. . Huhu..

nuyui a.k.a miss YUI said...

jrg mkn jns ni.

sud@is said...

Td Lady
Benih kawan bagi, tapi belum semai, hari ni juga akan semai...

mario said...

sedap sayur ni...besau jugak ek khasiat dia tu...

Aku Penghibur said...

acik suka mkn kacang buncis .. thanks infonye

QasehnyaRania said...

Sya suk kacng buncis.tumis dgn udng kering.hihi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...