Saturday, November 1, 2014

Lawatan Ke Cameron Highland

Assalamualaikum semua... saje nak tepek gambar2 kami ke CH baru2 ni.. Gambar x cantik, tp bolehlah sebagai kenangan.. :D.. Gambar x cantik sebab orang yg pandai ambik gambar kene tolak wheel chair lady.. jenuh jugak, semua cerun-cerun.. huhuhuhu.. agak sukar bagi pengguna kerusi roda nak bergerak.. bayangkan kalau hampir 50 darjah cerunnye, mau x putus urat saraf tolak lady.. :(.. huhuhuhu..


Gambar ni diambil di Taman MARDI.. kawasan ni sesuailah untuk riadah selesa bagi pengguna kerusi roda tegar.. hihihi.. tanahnya agak rata, kalau ade cerun pun hanya antara 30 - 40 darjah.. :D.. Agak selesa berbanding tempat lain.. Bagi pengguna kerusi roda yg xde pembantu bolehlah pergi ke sini.. 


Gambar ni dekat kaunter pembayaran.. harga tiket bagi OKU percuma.. dan xde tiket diberikan... :D Lady x sempat nak snap banyak2 di sini, pegang baby.. baby kecik lady ni teruja nak tengok bunga.. di sini banyak pokok herba.. macam2 jenis herba ada.. kebanyakannya boleh dibuat ubat.. dan dibuat sayur.. :D


Yang ini taman ape nth ni.. lady xleh masuk dalam.. tanahnya sedikit becak sebab baru lepas hujan.. tapi lady pergi taman sebelahnya tu.. sangat2 sesuai tuk kerusi roda.. laluannya padan2 jer ngn kerusi roda.. :D.. amat mesra kerusi rodalah.. :).. bunga-bunga pun banyak.. tp satu pun xsnap.. rakam dalam dlm hati jerk.. :D


Inilah rupa yang tukang tolak lady.. hihihihi.. sian en asben, baju kering jadi basah.. :) walaupun cuacanya sejuk..kering basah kering basah.. hihihi.. xpe.. senaman katenyer.. :D Dari atas puncak bukit ladang teh tu, beliau tolak hingga ke bawah.. huhuhu.. jenuh.. hampir tersungkur.. huhuhuhu.. time turun ok lagi, time naik masyaAllah.. melawan graviti lagi dahsyat.. En asben naik tuk tanye pengangkutan.. tp diabaikan oleh penjaganya.. padahal kenderaan pacuan 4 roda asyik turun naik turun naik jer dr ladang teh.. huhuhuhu.. xde inisiatif langsung tuk tolong kami.. 


Si cilik Zahra rehat sebentar menghilangkan penat.. hihihihi.. sejuk.. tapi panas :P.. Waktu ni baby Zahra dah berumur setahun 4 bulan.. :) dah besar, alhamdulillah.. :).. baru dapat kaki 2 bulan, terus digunakan semaksimumnyer.. jalan2 jatuh, jalan2 jatuh.. kaki lembek.. hihihihi


Gambar ni dari lokasi yang sama berhenti rehat.. :) tangan masih menggigil waktu ni, menggigil bukan sejuk, tp menggigil disebabkan penat kayuh kerusi roda menuruni cerun dan melawan graviti.. melecet tangan.. tp puas hati, alhamdulillah.. dapat juga menghirup udara segar.. :D


Ni adik lady, sebenarnya kami pergi dengan 2 buah kereta.. 6 orang semuanya.. kami sewa apartmen Iris.. Alhamdulillah, sangat2 selesa untuk kami.. tiga bilik dengan toilet setiap bilik ada.. Juga selesa untuk OKU berkerusi roda.. :D..

Harapan lepas ni moga2 pihak Cameron Highland sediakan kemudahan tuk warga OKU.. kami pun teringin nak menikmati keindahan alam.. bagi pengguna kerusi roda, kawasan cerun amat tidak mampu untuk kami beradaptasi.. apalah sangat kudrat dari 2 tangan.. alangkah baik jika disediakan kenderaan seperti 'keretapi' orang2 tua pun boleh naik..

Taman Lavender pun lady pergi.. di sana lagi dhasyat cerunnya.. tp gambarnya xde dalam henset lg.. ade dlm kamera en asben.. :D..

43 comments:

Tihara said...

seronoknya gi cameron
tempat favourite akak ni
lavender farm dengan bharat tea memang bercerun..kami pun semput nak mendaki even cuaca sejuk pun berpeluh jugak..

akubiomed said...

Wah percutian keluarga di Cameron Highlands bersama keluarga. :)

sud@is said...

bestnya percutian bersama keluarga kat CH, dah lama tak p. dah besar anak lady , comelnya Zahra

Mak Wardah said...

Seronoknya bercuti dgn family. Kalau turun bukit tu ok tapi naik bukit tu akak angkat dua2 tgn...

nohas said...

dah besar anak Lady..taman lavender belum pernah pergi lagi...suka colour purple lavender..

LYAfrina said...

bestnyer,,
tringin sgt nk ke cameron...
harap suatu hari nnti smpai jugak

Fifi Nadhrah said...

teringinnye nak pergi CH lagi.. mesti best.. sejuk..

Gee Lion said...

selama hidup ni, tak pernah berkesempatan nak jejak kaki ke sini. entahlah kenapa.. mungkin kurang berminat agaknya.. >.<

ewanthology said...

musim2 hujan ni takut pulak nak kesana... takut ada landslide... bukan mintak, sekadar terasa takut.

zarulfarhana said...

bestnya CH..teringin nk p tdo sana

mysha said...

huwaaa dah lama tak g CH.. bestkan g sana!! Cantek tempat dia!

wa said...

Tempat favourite ch ni..lawa kan...tapi tahun ni..tak ada masa nak gi....

Sweetie said...

Dah lama saya tak ke cameron highland... makan tahun jugaklah... last pergi tahun 2003 kalau tak silap.

PakMail said...

Saya pernah ke puncak Brinchang beberapa kali melalui Cameron Highland. Jalan melintasi ladang teh. Tetapi sudah agak lama juga. Lebih 10 tahun lalu. Dapat 'memegang' awan.

caliph shuriken said...

sy pnah stay kt CH waktu kecik2 dulu.. skrg dh puluh2 tahun tinggalkan CH...

arigatou sudi singgah blog sy aritu, kak Lady ^^

Mrs. A said...

Saujana mata memandang ladang teh tu

Rosmiza Ali said...

Cantiknya pemandangan hijau.. Tak pernah lagi sampai CH.. Jakun sangat kan? Huhu..
RosmizaAliDotCom

QasehnyaRania said...

semoga lepas ni pihak CH lebey prihatin..
seronokkan ke sana.ciksu bru sekli ke sana
ala ala babymoon gituu .hihi

Yana Yani said...

assalamualaikum empunya blog
saya ke sini sebagai membalas kunjungan
cantik gambar pertama, suka tengok =)
apapun semoga urusan empunya blog sentiasa dipermudahkan =)
Diairi Seorang Mama

fabulousnana said...

Last april baru ni pergi dgn hujan sepanjang hari. Sejuk sangat. Nak tidur pun menggigil. Pagi tghari ok cuaca lepas tu hujan. Sabar je.

Zaitun said...

Salam...seronok pergi CH view sangat cantik tapi cuaca tak sesejuk macam dulu2.
Kak zai pergi masa cuti hari raya puasa tempohari.

aryan azra said...

salam kenal juga dari akak..terima kasih sudi singgah ke blog akak..

cantik pemandangan diladang teh ni,akak dah lama tak jejak ke sini,teringin juga nak pergi lagi tp ntah bila

Nadia Mansor said...

cameron most favourite place..memang best g sini..sebab tempatnya tenang, tak sesak.. pandangan hijau je dengan tanaman ..

sekarang yg paling best ada cameron lavender tu...:)

tapi baru ni ada banjir lumpur , takut nak pergi musim hujan ni

❤Kamsiah❤ said...

lamanya akka tak kesini...takpe...lps ni akak masukkan blog Lady ni dalam bloglist akak..:)

insan marhaen said...

bapa saudara ibu kerja sebagai mandor di ladang teh bo. jadi kami selalu dapat tidur dirumah yang berwarna hijau di tengah lereng gunung ladang teh.

kalau nak dengar bunyi angin bersiul... kat sini jelas boleh dengar...

Nazayiena Ayiena said...

Salam kenal dr kak nurul,bestkan jln2 CH,hari tu kak nurul x sempat nak pg lavendar farm...

Siti Zawiyah Rahmat said...

Bestnya jalan2 di CH.. rasa macam nak pergi je cuti sekolah nanti..

Nimbo King said...

Nice entry to read. Saya mula baca blog lady tentabg spinal stenosis dan dapati blog lady sangat santai.

Www.Nimboking.Blogspot.Com

ziezah.com said...

seronoknya g cameron.. tp skrg cameron pon dah banjir pula.. jijah xpernah g cameron tau

Abang Bear said...

zaman dulu Cameron memang best sebab sejuk mejuk... sekarang ni dah kurang dah kan... masuk kul 9 dah panas kat sana.. hanya permandangan ladang teh yg cantik penghibur pengunjung

Bunda a.k.a KN said...

Sekurang2nya dengan kudrat OKU Lady dah sampai kesana walaupun tak banyak tempat yang mampu Lady jejak....

Mesti udaranya nyaman...segar dalam suasana hijau tu kan...

NzA said...

Tahun ni blm naik lagi ke sana...tiba2 teringin plk nk ke sana

Kopiolimauice said...

CH yg normal pon semput apetah lgi oku mmng sgt2 perlu buat utk kemudahan oku kan sediakan kemudahan yg bersesuaian...

Myra Jay said...

InsyaaAllah mudah2an pihak CH akan menyediakan kemudahan untuk mesra OKU..

Okla senaman di tempat sejuk dan berpeluh.. akan cepat sihat :D

suri said...

syukur dapatbawa anak jalan sambil cuci mata nikmat atas lakaran bumi Tuhan ya.

comel anak kecil itu persis ibunya lah

TukangKebun said...

Terima kasih kongsi kembara.
Tukang kebun dah lama tak ke CH sejak sekolah rendah lagi.

Kira Sakura said...

moga lepas ni pihak pengurusan CH lebih prihatin. kami pun plan nak kesana hari tu tapi ada sebab musabab yang menghalang, belum berkesempatan lagi nak pergi ehehehehe

ros_reeza said...

bestnya dapat pi Cameron. Ros ni dok rancang nak pi, tak pi pun lagi. hihi

Asha Lya said...

Brcita2 juga lya nak ke cna, insyallah mudahn ada rezki buat kami. Yap btl tu kata akak, mereka kna peka dgn kemudahan utk kegunaan oku or org2 tua

dalila said...

teringin nak pegi tp takut bile mikirkan kejadian baru ni..

ain syafieqa said...

singgah follow sini..

pemandangan kat sana tenang kan. dah pergi banyak kali pun rasa nak pergi lagi.hehe

Pondok Papan said...

Mak aiii..sronoknya..bila lay boleh Ke sini yer..haha

memmet lenggeng said...

Lama tak pergi Cameron Highland...Suka Cameron Highland, tapi banyak pencemaran di balik-balik bukitnya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...