Monday, December 12, 2011

Ujikaji Radiasi Telefon Bimbit Terhadap Telur Mentah

Satu ujikaji radiasi telefon bimbit ke atas telor telah dijalankan. Bahan yang digunakan sebiji telur dan dua buah telefon bimbit. Persediaan adalah seperti gambar di bawah:


Rajah 1

Panggilan di antara dua telefon diaktifkan untuk tempoh selama lebih kurang 65 minit. Hasilnya seperti berikut:

15 minit - tiada apa yang berlaku.
25 minit - telur mulai panas.
45 minit - telur telah panas.
65 minit - telur telah masak.

Gambar telur tersebut dipaparkan di bawah:


Rajah 2
Rumusan: Radiasi dari telefon bimbit mampu untuk mengubah protein telur. Bayangkan apa yang ia dapat buat kepada protein otak anda apabila anda berbual untuk tempoh yang panjang menggunakan telefon bimbit.

Saya mengingatkan diri saya dan pembaca sekalian agar jangan berbual lama-lama melalui telefon bimbit.

Bagaimana dengan telefon bimbit yang disimpan di pinggang? Apakah ianya memberi kesan yang sama? Bagaimana pula dengan mereka yang menyimpan dua buah telefon, satu di kocek kanan dan satu di kocek kiri?

p/s : Tadi lady jalan2 cari ilmu kat dunia tenet nih.. lady jumpe info ni dari sini (LINK).. Tetibe rasa takut sangat nak gune telefon.. ni lady copy 100% dari laman tersebut tanpa edit.

34 comments:

ghost writer said...

tapi aku rasa otak kita telah disediakan lapisan yang mampu menapis radiasi tipon bimbit..

aku pun mula pening2,mual.

Acik Erna said...

assalam lady..tu yang acik lebih suka sms dari bercakap ditalipun..

naim said...

salam alaik

Benarkah ke akak?

cik panadol said...

nasib sy tak suke berbual kt telefon lelama sgt...tp bab simpan dlm poket seluar tu, urmmm kne kurangkan la hehehe...

Abd Razak said...

Assalamualaikum LB..

Memang jarang bercakap menggunakan HP melebihi daripada 10 minit. Namun, jika Allah berkehendak dalam beberapa saat saja boleh terjadi..

Mario said...

diaktifkan tu bermaksud on berckp ke on standby?tp betul la...mmg bahye pun ...ada kwn nsht...klu tido jgn letak dekat dgn kepala...letak jauh yg tercapai oleh tgn kita ...kebhgn kaki...lbh2 lagi letak bawah bantal kepala...setakat bantal mmg tak dpt menahan radiasi...hehe

HEROICzero said...

cakap telefon tak ada masalah rasanya . cuma nya , bila kita tekan butang call , kan lama sikit , sesaat dua , baru kita dengar bunyi panggilan . waktu tu lah radiasi paling tinggi . seelok nya masa kita tekan butang call , masa tu jgn terus letak di telinga . tunggu sesaat dua baru lah .

orang lah cerita . tak tahu betul ke tak . tapi tak rugi pun buat kan . =)

Sang Pemerhati said...

ermm...saya penah pakai fon sampai 2 jam..huh...=,=" risau

atuk said...

Assalamualaikum Lady

macam mana kalau tengah bercinta...
cakap berjam...

Wassalam

Bui Junaidi said...

makk oiii..ye ker ni..nasib baik kak bui kalau cakap guna henpon tak lebih 10 minit selalunya..

konde said...

seram gilerr... tuh radiasi telefon bimbit

Info Event For Blogger: Percuma Samsung Galaxy Ace & RM1000, it's very easy to get, let's come and get it --> http://www.streetdirectory.com.my/streetdirectorymalaysia/

fiza said...

Bahayanya.

tehr said...

semua hal pun kalau terlebih-lebih akan mendatangkan bahaya
berpada2 je

apik pehe said...

huhu..baik guna handsfree

dwaty said...

ye ker?????
alamak takutnya....
saya selalu borak lama...
kalau pakai handsfree???

ieja amieja said...

salam lady..
lama x singgah cni..bgs info ni, tu pun msh ramai yg blm tahu /sedar kesan penggunaan telefon bimbit..

Hanis MY said...

semua brg elektronik memang bahay jika kita guna berlebihan dan tak kena pada caranya sebab masing2 pun ada frekuensi tersendiri...

sekamar rindu said...

salam..

bahaya dalam diam2....

Suhami Ahmad said...

nasib baik atok jarang calling calling

chii said...

wahh..bahayanya..sebab tu k.chii prefer sms je berbanding call

KhaiRin said...

sy pon br tau psl info ni...

Papa Mifz said...

info menarik...thx sudi kongsi...lepas nih berbual sekejap2 jer la..huhu

gadisBunga said...

aha! lepas ni takde masalah la kalau kite takde dapur tapi nak mkn telur rebus! hihih~

sekamar rindu said...

salam....


di sebalik teknologi pasti ada kesan negetif..semoga info ini sedkit sebanyak menyedarkan kita semua..

mega senja said...

Kalau telefon daripada tin dan wayar besi masih relevan, I might choose it! Damn nostalgic!


Lady, thanks! U know rite...

Dinar said...

mulai sekarang nmpaknya kita kena hadkan perbualan, apa2 pun 15 minit saja..utk langkah keselamatan..tk pyh nk gayut lama2
-thanx lady for sharing

si kiut lavender said...

ok,dah mula rsa risaw

bahaya nih...ish...

Nizam said...

adoi..bahaya ni...nasib nizam selalu letak phone dalam bag...
kalau tak masak "telur" nanti...OMG! :P

ILA HonEyBuNNy said...

adehhh..takoot lak..

bahaya neh..

memang xsuka gayot lama2 di fon..ehheh

Woofer Storm said...

pena dgr benda ni..

#lepas ni nak kurang bawa telefon la jawabnya.hehee

Yastro said...

Pehh...gerun jugak dengo berita nih...

jebengotai said...

rasanya mythbuster ade wat kajian ni..tp telur tu x masak..huhu

lg satu jika guna telefon bimbit ketika menuang minyak tidak menyebabkan kebakaran..tetapi akan meletup jika memakai baju hujan sbb tindakbalas elektrostatik..

jelita hani said...

hai lady... saya share info ni kat fb saya tau. JOM like http://www.facebook.com/BiovelocitySihatSelalu

Anonymous said...

assalamualaikum....
ya-allah, risau sy bila baca semua ni...
sbb nk dikatakn tiap2 mlm sy ltk phone bawah bantal.. sekali sekala ada juga rasa pening kepala semua tu.... mulai hrni sy taknk bwk phone waktu tidur....terima kasih ye bg info yg berguna ini... wassalam...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...