Wednesday, September 25, 2013

Solat - [Mengapa Rasulullah Tidak Pernah Sakit]

Salam semua... Semoga semua sihat walafiat sokmo.. Solat x lagi ni? Semoga kalian semua sudah mendirikan solat.. Alhamdulillah..

Kadang2 org yg mendirikan solat ni x pernah tahu kepentingan bersolat.. kenapa solat kite kejap duduk kejap berdiri,.. macam2 kedudukan kite lakukan dalam aktiviti solat.

Terdapat lebih 656 otot di dalam tubuh kita yang beberapa daripadanya mengalami peregangan, pergerakan, dan pengenduran semasa gerakan solat.

Berdiri Tegak

Berdiri tegak dan lurus menjadikan titik tumpuan beban tubuh tertumpu pada kedua-dua tapak kaki secara seimbang. Secara ortopedik, rutin ini melatih kekuatan tulang pada kaki dan ekstremiti bawah menerima serta menampung beban tubuh secara rutin.

Takbir

Mengangkat tangan ketika Takbiratul Ihram memudahkan nafas disedut. Waktu itu paru-paru mengembang dan otot-otot diafragma mendatar. Mendakap tangan ke dada memberikan kesan yang sebaliknya di mana paru-paru mengempis dan nafas dikeluarkan.

Rukuk

Posisi rukuk terutamanya ketika terjadinya peralihan menuju iktidal memberikan tekanan pada pundi kencing oleh tulang belakang serta tulang kemaluan. Ini melancarkan proses membuang air kecil dan mencegah gangguan prostat.

Sujud

Sujud yang wajib sebanyak 34 kali sehari menjamin aliran darah ke arah otak, khususnya darah di saluran vena. Ini menyebabkan pengembalian darah menuju jantung lebih mudah.

Duduk Iftirasy

Duduk iftirasy menjaga kesihatan sendi dengan mengaktifkan kalenjar peluh yang dilipat pada bahagian paha. Bertemunya lipatan paha dan betis meningkatkan pengeluaran peluh. Ini mampu mencegah pengapuran dengan mengeluarkan mineral dan garam2 yang mungkin terkumpul pada lipatan paha.

Transisi

Pergerakan daripada satu kedudukan kepada kedudukan yang lain yang berlaku sekurang-kurangnya 85 kali sehari mempengaruhi organ-organ pencernaan, sistem perkumuhan,, jantung dan saluran darah.

Salam
Gerakan salam iaitu memusingkan kepala ke kanan dan ke kiri berguna bagi meregangkan otot-otot kepala dan leher. Ini menjadi senaman ringan dalam memelihara keanjalan kulit wajah.

Thuma'ninah

Thuma'ninah atau berhenti seketika. Rutin solat menjadi masa rehat daripada aktiviti rutin dunia sehingga tubuh, hati, dan fikiran kita menjadi segar kembali.

Sebenarnya setiap kedudukan kita sewaktu solat mempunyai kepentingan tersendiri. Bagi yang tidak berkeupayaan untuk melakukan semua, sekurang2nya buatlah pergerakan sekadar yang termampu dan sehabis baik selagi kita mampu.

Lady sendiri solat duduk, insyaAllah pergerakan lain yg lady mampu buat secara sempurna lady akan cube lakukan. kerana setiap pergerakan tersebut untuk kepentingan kita sendiri. 

Rujukan : Buku Mengapa Rasullullah Tidak Pernah Sakit tulisan Dr. Adi Hashman

~ Kalian memerlukan photografer untuk majlis anda? Hubungi kami di talian 019-9005689/ 013-9606169 atau PM kami https://www.facebook.com/fathumohamadphotography

4 comments:

Anonymous said...

Salam.. tidak Allah tetapkan atau jadikan sesuatu itu dgn sia-sia.. Maha Suci Allah :)

❤Kamsiah❤ said...

kiranya kita org islam,..'bersenam' 5 kali sehari...bersenam wajib...

amirah said...

hebatnya Allah yang mewajibkan solat..

nohas said...

Thanks for sharing...amat rugi mereka yg ingkar perintah Allah ini..

Lima kali sehari, kalau ditambah dgn solat sunat lagi beruntung dunia dan akhirat, InsyaAllah..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...