Sunday, September 22, 2013

Ciri-Ciri Isteri/ Suami Pilihan

Salam semua.. kali ni lady nak membebel soal kebersihan.. Lady yakin ramai org pasti sukekan sesuatu yg bersih, tempat kediaman yg bersih, persekitaran yang bersih, tetapi di Malaysia ni ramai sangat org yg tak reti menjaga kebersihan..

Contoh yang selalu kite tengok adalah keadaan toilet awam.. sangat2 kotor.. baunye subhanallah.. amat2 menjijikkan.. walaupun ade penjaga yg dibayar tetapi keadaannye tetap begitu..

Cube kite perhatikan di pantai2.. bersih hanya seketika, bila pengunjung datang sampah bergelimpangan di sana sini.. tong sampah banyak disediakan tapi langsung tidak dipandang..

Bukan setakat di pantai, di toilet.. di mana2 pun kotor.. atas jalan raya tu pun leh jadi tempat pembuangan sampah.. ade je sampah melayang2 dibuang dari dalam kerete.. macamla xleh tunggu berhenti dn buang ke dlm tong.. itulah manusia yg bergelar rakyat Malaysia, mentaliti kelas bawahan..

Lady masih ingt kalau di sekolah dulu cikgu2 selalu kata buang sampah ke dalam tong sampah.. kalau tak jumpe tong sampah masukkan sampah ke dalam poket.. tetapi bl lady besar, skrg lady tgk ade je cikgu cikgi yg buang sampah merata2.. cume x buang kat kwsn sekolah jerk..

Ibu bapa pulak dua kali lima, lima kali dua jerk.. tunjukkan contoh yg x baik pada anak2.. klu ditgur jwpnnye cume 1.. ala, cleaner kn ade, depa dbyr gaji.. klu kt x buang smph nnti depa xde keje, mkn gaji buter.. hey korg.. cleaner tu kjenye kutip smph n bersihkn njs korg je ker? byk lg tgjwb dier..

Oleh sebb masyrkt gnrsi kite skrg kbyknnye mmg mntl kls bwhn (tp x semua), kite msh boleh tukar gnrasi akn dtg.. crnye kne cr calon isteri/ suami yg cintakan kbrshn.. buknkah Islam amt mntik bertkn kebersihan.. bl ibu ayh mencintai kbrshn, insyaAllah ank2 akn mncintai kbrsihan..

Maka jom kite crkn jodoh yg menjg kebersihan di smping titik bertkn yg ciri 4 yang  nbi sarankn.., ni antr ciri2 yg lady sempt fikir.. klu korg ade idea lain leh tmbh.. generasi akn dtg bermula dari kiter..

1. Tengok tingkap kat dapur, bersih ke kotor.. kalau kotor menandakan tuan rumahnye x menjaga kebersihan.. 'tohok gitu je sapoh kot tingkap'. Gerenti kat luar rumahpun kotor.. 

2. Alang2 masuk rumah, check tandasnye sekali.. tandas tu perkara yang paling penting.. kalu tandas bersih insyaAllah segala2nye bersih.. 

3. Check kawasan rumahnya macamana.. ade pokok2 bunga tak.. bersih dari segala macam sampah sarap x.. dan yang paling penting cari putik kapas (pengorek telinga) ada ke tak.. terutama di tingkap bilik buah hati.. kalau ade kompem mmg pengotor.. x layak dibuat suami/ laki.. suka buang/ tunjukkan hasil buangan sendiri kat org.. jenis macamnila kot kat tandas awam ader je sisa2 yg tidak dipamkan..

4.  Kalau ketiga2 yang disebutkan di atas tu kotor.. try ajak gi jalan2.. jalan lupe bw sekali peneman.. jgn ajak setan lak jadi penemannye yer.. lagi bagus ajak maknyer sekali.. ajak die g taman permainan.. lepas tu makanla ape2.. contohnye gula2 ke.. aiskrim ke.. yg penting ade bende yg perlu dibuang.. tengok die buang sisa tu di mana.. kalau dibuang dlm tong sampah.. alhamdulillah.. kalau buang merata2 tu mmg hampeh sungguhlah psgn tu.. pemusnah generasi mendatang..

5. Dan yang last sekali.. kalau gi jalan tu naik kereta.. letakla kulit coklat/ gula2 atas tempat duduknya (ltk sebelum dia masuk ke dlm kereta). Kalau dia terus buang melalui tingkap terus reject.

Macam kejam je bunyinye kan.. hehehe.. itu hanyalah pendapat lady sahaja, bukan pendapat mane2 pakar yer.. original from my mind. Peace no war :P

13 comments:

amirah said...

ni memang tips bagus untuk test calon suami ni..huhu..tapi kalau pengotor sgt memang x boleh rasa nak hidup sama. tambah lagi kalau dah ada anak2

atuk said...

Assalamualaikum LB

adooooiiii.....tingkap saya kotor

Al-Farosyah said...

Salam.. klaka je tips nye.. tp praktikal la jgk :P kalau akk dulu akk risik2 kt adik beradiknye, terutama yg perempuan. mmg diorg jujur n berterus terang. tidak la tahap teruk, cuma tabiat biasa sbg org lelaki bujang yg diurus mak sendiri.. walau camne pun mind set masa tu hasil dari risikan, istikharah n pandangan org tua, akk putuskan utk terima kelemahan, kekurangan n kelebihan seadanya. Alhamdulillah, walau masa bujang tak begitu memuaskan, lps kawin ni hasil kerjasama n perbincangan, nampak la perubahan yg positif. lg indah bila suami sentiasa bantu isteri menguruskan dalam dan luar rumah :)

muhammad naim Abdullah said...

Salam

terbaik ! satu nasehat kepada Naim jua. :)

http://pemudattbc.blogspot.com/2013/09/sejarah-ringkas-ikhwan.html

akubiomed said...

Saya dahulu memilih pasangan saya dengan melihat halaman rumah terlebih dahulu. :-)

Puan Bui Junaidi said...

ADA SESETENGAH ORG TU,RUMAH BESAR DAN CANTIK TP DH MCM STOR SBB MALAS NAK KEMAS..EIIII...

Telor Power said...

menarik. saya mohon share ye info ni LB

❤Kamsiah❤ said...

Lady..akak masih ingat...lamanya kita tak saling kunjung mengunjung,kan...

eira eixora said...

saya pula husband yang terlebih pengemas. dalam kete mesti ada tong sampah ngan vacuum.

kat rumah lagi lah. alhamdulillah banyak belajar dr dia

アヌム said...

ramai la kene rejek cm nih hehehh

Ummi Iman said...

Semoga bertemu yg pembersih :)

Tihara said...

mentaliti rakyat negara kita masih erkkk, susah nak cakap..
bab toilet lagi la..
kalau naik kereta spare la plastik untuk kumpul sampah2 kan..
kena buat kempen lebih sikit..
kena ajar cam budak2 kecik

Kancil 8349 said...

peringatan yang baik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...