Selasa, 27 Februari 2024

"Balik Kampung" Makan-Makan

Assalamualaikum semua.. sabahabt blogger.. semoga kite semua dalam kesihatan yang baik .. dan semoga Allah bantu Palestina.. dan bukakan hati pemerintah semua negara untuk turut serta memberi bantuan.. ameeennnn

Pemandangan Kampung Nan Indah


Menghilang seketika untuk bercuti dari kerja hakiki.. pergi menghirup udara kampung.. 
Hirup udara pokok2 nyior, pokok2 hutan, udara laut, udara daun nyor mati, udara ikan kering, udara kambing, lembu, kerbau, anjing..


Makan makanan segar, hasil dari ladang/ ternakan orang kampung..
pelbagai jenis lauk ada di dalam, ikan pun hado.. yang penting sayur banyak..


Telur dadar tidak dilupa.. Sepinggan tiga biji.. daun tu tolak tepi.. den tak makan..


Nasi ini kepunyaan anak-anak.. sebab ibu dan abi tidak makan nasik.. lauk sahaja..
Buburnya sedap, sangat sedap.. pelbagai jenis campuran di dalamnya.. biasanya kalau kami order di sini, mereka letak halia muda tapi kali ini tiada.. mungkin mereka ingat org kita tak makan halia muda :D


InsyaAllah lain kali "balik" lagi.. ameeennnn..

25 ulasan:

Titik Asa berkata...

Indah sekali suasana di kampung, Mbak. Sepertinya mirip dengan suasana kampung disini.

Penasaran dengan bubur, Mbak. Itu pakai ikan kecil-kecil (disini namanya ikan teri) dan ada telur juga (itu telur asin)... Kalau disini ada bubur ayam, campurannya pakai daging ayam yang diiris kecil-kecil. Ada juga tukang bubur ayam yang menyediakan telur asin. Tapi telur asin bukan racikan standar, hanya sesuai keinginan yang beli saja.

Sehat dan bahagia selau bersama keluarga tercinta ya Mbak.

Salam,

SalbiahM berkata...

geram tengok sotong dalam tomyam tu

adnil linda berkata...

aamin2...semoga palestin menang...

bubur nasi ke tu?sedapnya nampak

norhidana berkata...

dah la perut lapar tengok makanan lagi la lapar perut ku ini

LadyBird berkata...

Titik Asa : ikan kecik2 tu dipanggil ikan bilis.. telur memang dimasukkan tanpa diminta..lebih kurang sama saja rsnye bubur di Indonesia, Malaysia dan Thailand.

LadyBird berkata...

Salbiah : sotong segar sis, dari laut .. depan tempat ldy mkn tu pantai..

LadyBird berkata...

Linda : Ameeennnnn.. semoga doa2 kita semua diangkat oleh Allah.. ameeennn

aah, bubur nasik untuk si adik.. kakak tumpang sekali.. :D

LadyBird berkata...

Norhidana : silalah makan dlu, dah hampir waktu rehat ni :D..

Puan Hazel berkata...

Sedap² makanan yg dipilih tu ...
Bubur tu pun nampak sedap, dgh telur masinnya menggoda selera 👍

anamizu berkata...

kehidupan di kampung mmg puasss sebab banyak yg segar selalunya hehe

nohas berkata...

sedapnya tomyam..

Miss Mirror a.k.a Sam berkata...

Indah suasana desa U dlm video tu LB.
Pasti dpt release tensen kan.

fzy fuzzy berkata...

Sis boleh lupakan pasal kerja berlambak di ofis bila ada site visit out station sahaja..

Mama Zharfan berkata...

bagusnya lady consistent tak mkn nasi..MZ nak start buat gitu jugak tp tunggu start bln puasa nanti..moga2 dpt lose some extra kilos ni

Mama Zharfan berkata...

err tadi dh tulis komen tp error plak
anyway, sedap2 belaka lauk pauk tuuuuu bestnya lady dpt konsistent tak mkn nasi..MZ nak buat gitu gak nanti..moga berjaya laa

zana-norzana berkata...

Bubur tu nampak sedap

uncle gedek berkata...

Kampung kat mana ni? Takde clue langsung....

mama tisya berkata...

bubur nasi menarik tu....blk kampung dpt mkn2 dgn family tersayang best

Nur berkata...

Nyamannya tengok suasana di kampung Lady. Angin kuat.
Telur dadar mesti ada, ye. Menambah selera dan sumber protein. Bubur pun nampak sedap.

Ezna Khalili berkata...

Bubur nasi tu pun sedap.

namakucella berkata...

Sedapnya semua makanan ..bubur nasi dengan telur masin tu menggoda

dear anies berkata...

tolongggg
saya laparrrrr

dear anies berkata...

semua lauk pauk sedap sedap belaka
bubur tampak biasa
tapi rasa kompem luar biasa!

fanny_dcatqueen berkata...

Aissssh kak lady, bubur dengan telur asin tuh memang cocok rasanya yaaa 😍😍😍😍. Dah terbayang sedap.

Happy nya balik kampung nih. Kalo kampung saya dekat, pastilah nak balik. Sayangnya jauh, beda pulau pula 😅. Tak bisa sering2.

Suria Amanda berkata...

Bestnya ada kampung..SA pun ada kampung..tapi areah mak dh xde ni jarang la kot balik kampung..tunggu raya je la..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...