Jumaat, 19 Ogos 2022

Resepi Bubur Asyura Terengganu

Assalamualaikum.. ๐ŸŒธ๐ŸŒธ๐ŸŒธ

Bersempena bulan Muharram, kami sekeluarga buat bubur asyura. Alhamdulillah, kami adik beradik bergotong-royong buat, projek merapatkan silaturrahim.. lady tolong tengok sahaja. Kalau tolong kacau, bimbang dengan lady2 jadi bubur ๐Ÿคฃ. 

Dulu waktu lady kecik.. orang kampung buat ramai2 secara gotong royong, kami budak2 berlari-lari gembira dapat berkumpul bersama sanak saudara. Suasananya macam hari raya gitu. Orang dewasa pula masing-masing ada tugasan yang dah ditetapkan untuk menyediakan bahan-bahan. 

Apabila bubur hampir masak, kami ramai2 beratur sambil bawa tempurung yang dah dibersihkan untuk diletakkan bubur. 

Selepas siap dibahagikan pada anak2 kecil, barulah bubur tu dimasukkan di dalam bekas atau loyang untuk diagihkan pada sanak saudara.

Tapi sekarang dah takde suasana macamtu, tempurung pun anak2 dah tak kenal.. semua beli santan siap.. takyah susah2 kait kelapa, parut, perah.. walaupun lebih mudah, tetapi kehilangan banyak nilai2 murni di situ.. ๐Ÿฅบ๐Ÿฅบ๐Ÿฅบ

Zaman sekarang dah tak macam dulu, gotong royong hanya dengan skala yang kecil, bila siap baru diagihkan pada jiran2 berdekatan. Alhamdulillah.. sb semua barang mudah dapatkan, semuanya barang siap.. tinggal campak2 sahaja.. 

Jom kita tengok bahan2.. ni cara dan bahan orang Terengganu, kalau orang negeri lain mungkin lain cara dan rupanya.

Bahan2 : 

๐ŸŒน1 kg beras (rendam semalaman dan blend-kan bagi hancur)

๐ŸŒน Kerisik(Nyo gula) - 2 biji kelapa

๐ŸŒน 1/2 kg santan pekat

๐ŸŒน 2 senduk Rempah Asyura (senduk saiz sederhana)

๐ŸŒน 4 keping Nissang 

๐ŸŒน 1/4 kg gula

๐ŸŒน 1/2 kg ayam @ 1/2 kg daging (direbus dan dicarik2kan) @ kedua2nya

๐ŸŒน 1 1/2 kg ikan selayang (direbus dan diambil isinya)

๐ŸŒน 150 g bawang goreng

๐ŸŒน 1/2 kg kacang kuda (direbus empuk)

๐ŸŒน 2 biji jagung (dihiris dan direbus)

๐ŸŒน 1 kg Ubi Steler (keledek, direbus masak dan dipotong 4)

๐ŸŒน 1/2 biji Labu (direbus)

Bahan kisar : 

๐ŸŒน 5 biji Bawang Merah

๐ŸŒน 1 labu Bawang Putih

๐ŸŒน 3 biji Bawang Besar

๐ŸŒน 1 inci Halia

๐ŸŒน 1 inci Lengkuas

Cara-Cara :

๐ŸŒธ Beras yang dah diblend tadi dimasak dengan air.. sampai hancur lumat dan masak.. jangkamasa lebih kurang 1 jam.. perlu dikacau tanpa henti kerana nasi sangat mudah berkerak.

๐ŸŒธ Lebih kurang 1 jam, masukkan santan dan nissang. kacau lagi sehingga lebih kurang 1 jam

๐ŸŒธ Kemudian masukkan bahan kisar, rempah, bawang goreng dan ikan, kacau lagi sehingga 1 jam.. 

๐ŸŒธ Masukkan daging rebus yang telah disiat2.. dan segala ubi..

๐ŸŒธ Bila dah masak, masukkan jagung..

๐ŸŒธ Cara untuk tahu bubur ni dah sesuai untuk diangkat.. sendukkan dan kemudian tuangkan.. jika bubur dah likat dan tak jatuh maksudnye boleh tutup api dan disejukkan dalam dulang atau bekas2 kecil.

๐ŸŒธ Bolehlah diagih-agihkan




Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...