Tuesday, July 24, 2012

Empat Makanan Cairkan Lemak

Assalamualaikum sahabat lady... :D.. Tadi lady ada terbaca berkaitan dengan makanan pembakar lemak. Ingatkan lemak ni boleh dibakar dengan buat latihan jasmani jerk, rupanya boleh jugak membantu menguruskan badan.

Antara makanan yang boleh mencairkan lemak adalah :

Bawang Putih dan Bawang Merah

Ia mengandungi sulfur untuk bertindak melancarkan penghadaman dan meningkatkan metabolisme tubuh.  Tetapi ia mampu membuatkan tubuh berbau kurang menyenangkan.


Selain itu, tomato juga mempunyai peranan yang sama selain kaya dengan vitamin A, B6, C dan K. Lobak Merah yang mengandungi vitamin A (karotena) dan timun pula boleh membantu melancarkan system perkumuhan.

17 comments:

JebengOtai™ said...

bgus la info ni..leh slim skit..hehe

Gieyana said...

nice info..makanan yg selalu kita gunakan..:-)

chii said...

owh..pasni kena mkn bawang byk2 la..so mudah la lemak yg terkumpul cair..eheh

iEdA said...

suka makan tomato tambah2 tomato ceri tp kalo bawang 2 mmg x lepas lh jwbnyer...hehe...kna lebihkn mkn tomato ni br dpt bakar bnyk lemak...thanks kongsi lady :)

naim said...

:)

tq akak.. x suka makan bawang la.. huhu

Yumida said...

bgsnye...kena lebihkan bwg merah n putih dlm masakan nih

Abd Razak said...

السلم عليكم ورحمة الله

Jika latihan jasmani kerap dilakukan dan juga mengamalkan empat makanan yang Lady sebut ini, dah tentu kita boleh mengawal berat badan kita kan!

Mario said...

ok..hehe

LydSunshine said...

Yes. Boleh la tambahkan dos bawang putih. Akak suka bawang putih. Tapi makruh kalo makan sebelum solat kan?

akubiomed said...

Saya suka makan bawang goreng. :-)

tehr said...

aku suka bawang merah goreng je
kalau nak makan mentah, memang tak sanggup la

Suhami Ahmad said...

wah, info yang menarik....tapi bawang tu kena makan mentah ke cmna?

Al-Farosyah said...

salam.. tadi dh tinggalkan komen, tp dia kata error la pulak..
bagus info ni, lps ni akk nak tambahkan jumlah makanan2 kat atas dlm menu akak hari2.. tgh2 pening camne la nak diet ni.. hee..

etuza said...

insyaaLLAH nak amalkan makan tomata lah ni ya..tq

insan marhaen said...

tapi yang lebih utama ialah jaga formula 1/3 isian perut.

vitamin dan zat adalah aksesori!

Cikgu Ma said...

saya nak turunkan balik berat badan...

Cikgu Hairul said...

Sesuai untuk saya yang nak kurus tapi malas bersenam. Hehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...