Friday, January 21, 2011

Help me please.... :)

Salam..
Dah lama lady tak menjenguk teratak lady ni..
Sudah bersawang-sawang..
Huhuhuhu.. seronok jugak berhibernasi.. :P..
Berhibernasi mencari kekuatan diri.. ala2 bertapala kot :P
Mencari idea macamana nak improve diri sendiri.


Lady nak bertanya pendapat dan tunjuk ajar sahabat semua..
Memandangkan lady tidak dibenarkan berhijrah keluar dari Terengganu,
Maka lady perlu mencari inisiatif baru untuk menjana pendapatan sampingan..
Lady sebenarnya masih belum mendapat kerja tetap,
Maka lady rasa lady nak mencuba perniagaan online..

Tetapi masalahnya sekarang, lady langsung tiada pengalaman..
Boleh tak sahabat2 semua memberi maklum balas dan tunjuk ajar pada lady yang baru ingin menceburkan diri dalam bidang ini.
Bermula daripada kosong pengalaman.
Mohon tunjuk ajar yer..

Lady dah buat blog baru untuk business,
tapi tidak letak ape2 lagi..

Tolong beri tunjuk ajar yer.. :)
Lady mungkin akan berniaga batik dan songket.
InsyaAllah.
Mohon bantuan semua.
Tq..


p/s : Terima kasih kepada semua yang mendoakan kesejahteraan lady. Semoga Allah memberi kesejahteraan dan kerahmatan kepada sahabat-sahabata semua sepanjang usia. Ameeennn..

24 comments:

maCy said...

oh maaf tak reti la kak. huu

LadyBird said...

maCy :
xpe dik :).. akak pun x reti.. moga2 org yg biasa terlibat boleh bagi suggestion :)

Muhammad Burn said...

Slm. tak tau pulak kak. apa yg kak terer???

Mario said...

tak tau jugak...tp rasanya byk blog bisnes yg bule dibuat contoh...

kakchik said...

assalamualaikum lady.
kakchik cuma ada pengalaman sedikit berniaga secara online. yang penting semangat dan jiwa mesti kuat kerana cabaran dan persaingan kuat dr rang yg berpengalaman. kejujuran amat penting antara peniaga dgn pelanggan. produk mesti baik dan jika ada defect mesti diberitahu kpd pelanggan. layan pelanggan dengan baik dgn sabar. rajin promosi dan ramah. itu saja antara rencah yg kakchik amalkan. cadangan bisnes lady tu bagus. batik dan songket t'ganu mmg terkenal, jika kena caranya, insyaallah dlm masa setahun pun boleh maju. selamat maju jaya.

MissyNursy ♥ said...

salam..sisss!! lamenye menyepi! rindduu! hehe..
wah..nk bisness ni..gudluck eh! :)

wachak said...

Salam eiza.
cuba dapatkan buku 'Mudahnya bisnes Dengan Blogshop' karangan zamri mohamad untuk dibuat rujukkan

DiNaZ said...

Wah berniaga yek?? Alhamdulilah tapi kena sentiasa bersemangat n pastikan barang yang nk dijual berkualiti walaupon dalam kuantiti yang x banyak...pembungkusan yang boleh memelihara barang2 yang akan dihantar n yang penting kena rentiada promosikan apa yang lady nak jual tu...

Sis sokong lady :)

Azira Mohamad said...

Salam ieza..

nk berniaga online ee..cam ni zira leh bg cadangan sbb dulu pun zira pernah berniaga secara online. Pertama skali zira cadang ieza berniaga dulu kt wanitamelayu.com. Pilih mana2 kedai yg ieza nk berniaga. kt sini ieza kena byr la utk satu tempoh.contohnya dlm ms 3 bulan.pastu ieza link la kedai online ieza kt dlm WMC tuh.Barula org akan tahu.sbb kalu nk terus direct ke kedai terus org ssh nk cari.WMC neh mmg dh terkenal dah utk peniaga2 yg menjual brg secara online.kira cm promosilaa..try la survey dulu deh

norlin said...

za biras saya ada buat perniagaan online jugak...kot kot la za berminat nak jual baju muslimah area terengganu blh ambik dari dia...
http://www.facebook.com/profile.php?id=100001433616112&sk=wall

LadyBird said...

Muhammad Burn :
Wsalam :)..
xtahu akak terer ape..
baru nak mencari di mana "keterean" diri. kene mencube baru tahu dik burn..

p/s : dah lama akak x tengok burn online.. kemana menghilang?

LadyBird said...

Mario :

Lady dah teroka dah..
alhamdulillah, 2 orang dah bagi greenlight..
cume skrg lady kene settlekan satu perkara lagi sebelum mencuba :)

LadyBird said...

Kakchik :

Waalaikumusalam wbt kak chik :)
terima kasih kerana sudi bagi nasihat.. insyaAllah akan lady turuti :)..
nanti lady hubungi kak chik yer tuk mendapat nasihat :)..

LadyBird said...

MissNursy :

wsalam dik :)..
akak pun rindu jugak.. bile nak jadi nurse betul2 ni?
manela tahu nanti leh rawat akak :P.. hihihi..

doakan yang terbaik yer dik misi :)

LadyBird said...

Wachak :

Waalaikumusalam wachak :)
pembetulan :P.. bukan eiza, tp eizza :P.. kih3x.. nanti kalau kebetulan lady ke kedai buku lady try cari :).. tapi kat Terengganu ni sukar nak dapat wachak.. kebanyakan ape yg lady nak terpaksa mintak kawan belikan dan post ke sini.. :(

LadyBird said...

Dinaz :

InsyaAllah kak Dinaz, tp x start lagi :).. kene settle bende lain dulu.. :)..

tq kak atas nasihat itu :) nanti lady buat yg terbaik :) insyaAllah..

LadyBird said...

Azira :
yang zira citer ritu kan? :).. nanti eizza try cari.. :).. :)..

LadyBird said...

Norlin :

tq norlin, biras norlin tu duk mane? biras tu maksudnye ape yer norlin? mak sedare amir ke?

tq norlin :)

syahira ariff said...

boleh jer
slalu google tips2 perniagaan online
byk jer kt tenet
=)

norlin said...

Za biras tu maksudnya...adik amir...dia kawin...isteri dia tu biras saya la...eh ye ka...aa tapi macam tula..biras saya tu namanya wafa...dia ada jual baju muslimah..cantik cantik juga...za dah pegi ke website dia...cubala tgk tgk dulu

FareedSairi said...

kalo dok ganu, den cadangkan kain batik n songket. sana kan terkenal ngan dua tu. pastu buat promosi spesel2 skit, baru org dr selatan n utara ni tak susah2 nak ke sana cr barang. gambar mesti menawan di samping harga yang berpatutan :) pastu promosikan kedai akak kat bloglariansquare. setakat ni saya bg percuma :)

AngahSayang2314 said...

wah lady lama tak terjah sini dah nak berbusiness yer..apa pun tahniah..

Rashid said...

Bagus idea tu .. tapi abg tak retile busines online ni.

Cuba terokai k..

Farid bin Aspar said...

Kalau betul2 buat bisness tu, bolehlah iklankan dalam blog... pasaran mungkin boleh ke luar terengganau jika promosinya baik.. Insya-Allah...

coretan dari Minda Insan Terima kasih.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...