Friday, January 28, 2011

Jenis-Jenis Fobia

Assalamualaikum..
Lady just nak share something yang lady simpan dalam draf..
Berkaitan dengan fobia.. Kalau dulu, lady hanya tahu beberapa jenis fobia jerk.. tapi rupa-rupanya fobia ni banyak jenis..

Ini adalah fobia yang biasanya dihadapi oleh sesetengah individu..
Lady pilih sikit-sikit berdasarkan diri lady sendiri dan sahabat-sahabat di sekitar lady..
Sekarang lady nak share pengetahuan ni dengan kawan-kawan blog lak :).. mehla kite pakat-pakat check yer :D

Sebelum tu, lady nak bagitahu, fobia ni adalah ketakutan yang tak rasional, yang tidak waras dan persisten terhadap sesuatu benda atau situasi yang memaksa seseorang itu mengelakkan diri dari apa yang ditakutinya.
Pendedahan mereka terhadap apa yang mereka takuti akan menyebabkan meningkatan pernafasan yang mendadak, jantung berdegup laju, tapak tangan berpeluh, panik dan ada yang lebih teruk dari itu seperti menjadi separuh gila.

Pasti kita fobiakan sesuatu, setiap individu mempunyai takut pada sesuatu yang berbeza. Tahap ketakutan pulak pasti berbeza. Lady sebenarnya fobia lipas, pernah rasa tidak boleh bernafas beberapa ketika kerana dikejar lipas. Lady nak bagitahu mak suh halau lipas tu, tapi tak tahu nak bagitahu macamana, jerit jer yang mampu dilakukan sambil menangis.. kalau ingat balik, leh mati tu.. huhuhu So sekarang, kene pastikan kawasan sekeliling tanpa lipas, kalau tak tidak mustahil lady leh mati kerana lipas. Nauzubillahhhh...

Ni antara fobia yang biasa kita hadapi :

Ablutophobia- Takut mandi
Achluophobia- Takut kepada kegelapan.
Acrophobia- Takut kepada ketinggian.
Aeroacrophobia- Takut kepada tempat terbuka yang tinggi.
Agoraphobia- Takut kepada tempat terbuka,tempat yang terdapat ramai orang. Takut meninggalkan tempat selamat.
Aichmophobia- Takut kepada jarum atau benda tajam.
Ailurophobia- Takut akan kucing.
Anablephobia- Takut untuk memandang keatas.
Aphenphosmphobia- Takut kepada sentuhan. (Haphephobia)
Arachnephobia atau Arachnophobia- Takut kepada labah-labah.
Arrhenphobia- Takut kepada lelaki.
Arsonphobia- Takut akan api.
Astraphobia or Astrapophobia- Takut akan guruh dan petir.(Ceraunophobia, Keraunophobia)
Autophobia- Takut akan keseorangan atau dibiar berseorangan.

Batrachophobia- Takut kepada haiwan amfibia, seperti katak, sesumpah, salamanders,.
Brontophobia- Takut kepada petir dan guruh.
Bufonophobia- Takut kepada katak dan kodok.
Caligynephobia- Takut kepada perempuan cantik.
Catoptrophobia- Takut dengan cermin.
Ceraunophobia or Keraunophobia- Takut kepada petir dan guruh.(Astraphobia, Astrapophobia)
Climacophobia- Takut dengan tangga, mendaki tangga, atau jatuh tangga.
Clinophobia- Takut untuk tidur.
Dentophobia- Takut dengan doktor gigi.
Eisoptrophobia- Takut dengan cermin atau melihat diri dalam cermin.
Erotophobia- Takut dengan cinta seksual atau persoalan seksual.
Gamophobia- Takut dengan perkahwinan.
Genophobia- Takut akan seks.
Gerascophobia- Takut untuk menjadi tua.
Glossophobia- Takut untuk bercakap di tempat awam atau memulakan percakapan.
Hemophobia or Hemaphobia or Hematophobia- Takut dengan darah.
Heterophobia- Takut dengan jantina lain. (Sexophobia)
Hippopotomonstrosesquippedaliophobia- Takut dengan perkataan yang panjang. (Nama pun dah gerun)
Islamophobia - Takut dengan agama Islam.
Lachanophobia- Takut dengan sayuran.
Lygophobia- Takut dengan kegelapan.
Mastigophobia- Takut dengan balasan atau denda.
Menophobia- Takut akan kedatangan haid.
Neophobia- Takut dengan sebarang benda baru.
Numerophobia- Takut dengan nombor.
Obesophobia- Takut berat badan meningkat.(Pocrescophobia)
Optophobia- Takut untuk membuka mata.
Philophobia- Takut jatuh cinta atau dicintai.
Pyrophobia- Takutkan api.
Ranidaphobia- Takut dengan katak.
Sciophobia Sciaphobia- Takut dengan bayang-bayang.

Ada banyak lagi jenis fobia ni..
Andai nak tahu dengan lebih lanjut, sila klik ke halaman ini..
memang jenuh nak baca satu2..
Penat mata ni ha nak pilih satu-satu tuk diletak di sini :D..

http://www.ppdkerian.edu.my/portal/modules.php?name=News&file=article&sid=806

42 comments:

NOOR FATIN said...

takot dgn rama2 dan lipas xde ke?sob2. hoho

nulhazwany abdul malik said...

glossophobia.. ooo baru tau.. huhu
fobia ni susah gak nak di atasi..
leh menggigil bila kena cakap depan orang.. -_-

MissyNursy ♥ said...

aida ablutophobia!! hihi..(tlg jgn percaya!)

yup..mcm klu tgk rncgn tv yg FEAR FACTOR pun, sblum rancangan die akan bgtau jenis2 phobia..mmg sgt bnyk kn..jenuh! hee..

LadyBird said...

Nor Fatin :
cube adik click kat link yang akak bagi tu.. akak x nampak kot..banyak sgt senarainya :) dari a-z.

LadyBird said...

nulhazwany abdul malik :

takut ckp depan org ek?
mule2 je kot.. jangan terkucil yer dik.. hihihi

LadyBird said...

MissyNursy ♥ :

oh ye ke dik..
akak x pernah tengok citer tu..
bagus jugak tu, die share info :)

IzwanNie said...

byknya info.. like this!! sy fobia ngan anjing n belalang.. ble pengsan nampk dua bnatang itu.. uwarrggg!!!1 nk hlg kn fobia amcm erk?

LadyBird said...

IzwanNie :

tq :).. fobia ngn anjing? pernah digigit ke?
lady pun xtahu nak hilangkan fobia mcmn.. lady pun takut lipas.. sampai skerang masih takut.. :( ada ubat ke ek?

biskut said...

ada 3 phobia yang aku rasa aku alami.

1. caligynephobia
2. gamophobia
3. gerascophobia

barangkali lar..

LadyBird said...

Biskut :
rajinnye biskut check satu2..
mungkin lebih, cube click di link yg lady sertakan tu.. yg lady tulis ni x lengkap.. :)

maCy said...

Philophobia

Pelajar Siber said...

kak iza, mcmmana nk ilangkan fobia kt sesuatu? hehe.....
:p best lah baca pasal fobia nih...

LadyBird said...

Macy : macy takut dicintai dan menyintai?
huhuhu.. bhy jugak tu.. xpe, nanti ok la apabila masa telah mengizinkan.. insyaAllah :)

LadyBird said...

Pelajar cyber :

la Najeeha :P.. hahaha.. najeeha takut ape? lipas ke? kalau nak hilangkan takut lipas, mintak abah carikan lipas banyak2.. najeeha duk dalam tu 2 3 hari.. kih3x..
kompem lepas tu x takut dah.. :P

RuSh D said...

mcm2 fobia ada...

Sasa Al-Sharif said...

aku fobia lens fungus. melayang fulus. apa istilahnya tu?

LadyBird said...

RuSh D :

a'ah.. lady pun br tahu en rush d

LadyBird said...

Sasa :

lady pun fobia jugak, tp lady xde fulus.. so fulus x melayangla.. :P..

Fello Ariza said...

1 Aichmophobia
2 Ranidaphobia
3 Philophobia
4 Batrachophobia
5 Caligynephobia

sekian terima kasih~

:P

LadyBird said...

wah, banyaknye fell.. :P..
:P..

sekian, same2.. :P

S..U..D..@..I..S said...

fobia memandang kebawah bila ditempat tinggi dan fobia melihat ulat, terutama ulat bulu....

r-5 said...

hahaha saya plak!
Caligynephobia: tkut pompuan kiut
Philophobia: takut jatuh hati
cynophobia: takut pada anjing. huhu

Encik MamaT said...

wah.. mcm2 fobia... hehe...

AngahSayang2314 said...

angah takut ularrrrrrrr

LadyBird said...

sudais, kite sama.. gayat.. gayat disebabkan oleh telinga di bahagian untuk mengawal keseimbangan badan kita ada masalah.. so xlehla panjat pokok kelapa :)..

tapi lady tak takut ulat bulu.. ulat bulu comel :) hihi

LadyBird said...

r-5 :
:P.. lady x cayer.. :P..
lady suke perempuan cute..

yang takut anjing tu lady cayer.. :)..

LadyBird said...

En mamat :

a'ah.. en mamat berani semua bende ke?

LadyBird said...

Angah Sayang:

angah takut ke fobia?
takut ngn fobia ertinya berbeza tau..
lady takut ular, tp x fobia ular..

KUREKURE COMEL said...

Fobia pakai spek mata ade tak?hehehe....

byk giler fobia...nsib baik la ade satu je fobia...kalo semua tu...duk dlm gua la mina...hehehe..



p/s:guraugurau je tau..

LadyBird said...

kure2 comel :
ade ke org fobia pakai spek? :P..
mungkin ader.. hihihi

kalau tkt semua, rs2nye bhy tahap raksakser dah tu..:P leh mati.. x sempat hidup kot :P bhyer2..

FareedSairi said...

Fobia makan ada tak? hahaha

LadyBird said...

Fareed :

ade2.. yg pesakit anorexia tu..
fobia makan la tu kan? :P

r-5 said...

Ladybird: awat xcayer?? kui2. btol la allergic ngn pompuan kiut ni. rase mcm cium jer. wakakakak! ;p

Fareed: Bulimia nervosa and aneroxia nervosa. itu pasal tkut makan. :)

LadyBird said...

r-5 :
poyo.. semua org camtula.. kalu x, maksudnye tak normal.. ade mslh mental.. :P.. kene check kat hospital..

r-5 said...

ouwh yeke? hahaha. so boleyh la saya cium pompuan kiut sesuka hati ek??? sbb normal kan??? HAHAHAHAHA! *Gelak Evil. :DD ;p

LadyBird said...

r-5 :
kalau mcm tu dah x dikira normal dah.. tu dah sampai kategori pengidap mslh mental tahap kronik.. kene jumpe pakar psikiatrik la ni.. bahaya tahap dewa.. :P

Kuman Chaos said...

apa aku punya fobia ek?
kuman "SPACE 1999 at80% !!." Entry

r-5 said...

xkira-xkira nk cium jugak! wakkkakakaka!

LadyBird said...

Kuman :

entah.. cube check..
ade x manusia yg x takut ape2?
mungkin.. :)..

LadyBird said...

r-5 :

kalau buat mcm tu alamatnya tak nak hidup lame la tu.. :P..
kalau lady jumpe org mcm ni, lady karate die sampai mati.. :P

maiyah said...

assalam.. smnjk xcdent dlu, mmg fobia bwk lelaju kete huhuu

anakcikdincikjue said...

sangat-sangat fobia dengan kucing dan lipas, boleh menjerit kuat kalau nampak dua makhluk nih :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...