Thursday, July 28, 2016

USM, DI SINI KU BERMULA

KENAPA DALAM BANYAK2 BENDA DI USM, BIAWAK YANG AKAK RINDU??

Tasik Harapan, USM Minden
Ini soalan dari salah seorang junior kak iza time kak iza g USM dulu (21 - 24 Julai 2016)

Akak dah lama termimpi2 nak gi USM,  Penang..  Hati akak tertinggal di sana..

Alang2 korang tanye akk knp akk ingat kat biawak jerk..  Meh dengar sini akak nak berceriter..  Hihi..

Akak ke Penang sebab utamanya nak masuk USM.. Mule2 akak nak intai2 burung gagak, banyak x lagi di Penang..  Sebab zaman akk dulu najis burung memang banyak..  Burung lagi lagi la banyak.. Dan sekarang selepas bertahun2, hampir 90% dah xde..  Huhu..  Sedih juge..  Sian gagak.. kemana ko menghilang wahai sang gagak? Last skali akak dengar sal Gagak sebab Lecturer EKOLOGI akak di USM ditugaskan untuk mengkaji sal gagak yang bersiaran di sekitar Penang. Bukan nak pupuskan populasinya tp nak kurangkan bilangannye secara natural..

Tasik Harapan, USM, Minden

Yang kedua akak nak tengok anjing yang ramai2 yang berlegar2 d sekitar driving school yg selalu teman akk tunggu abg Cina yg bawa akak ulang alik g test lesen motor dr USM ke tempat latihan..  anjing2 yang ramai2 yang kurus2 tu pun xde.. kalau dulu memang ramailah sang2 anjing berkeliaran mencari makan.. walaupun mereka ramai, tp kami sebagai budak biologi tak pernah rasa ia membebankan.. malahan mereka semua tu sebagai teman hidupan..

Kenapa akk ingat kat anjing tu?

Sebab..  Dlm ramai2 anjing tu ade seekor anjing yg kakinye lumpuh..  Sian die..  Kurus cekeding..  Akak nak bagi mkn..  Tp die x dtg kt akk..  Akk plak xdpt nak hantar kt dier sebab akak time tu tak pakai kerusi roda, pakai tongkat.. takut terus terjatuh atas anjing tu nanya lak akak..

 Akk mintak abang cina  tu bg mkn dia tapi dia kate elok anjing tu ditembak..  Sb kasihan dia susah nk cari makan..  Huhu..  Akk sedih,  akk fikir2 kalu akk jadi anjing dah lama kene tembak..  Huhuhu.. Akk simpanlah kesedihan akk tu sampai berhari2..

Tasik Harapan, USM, Minden

Yg ketiga,  akak nak tengok sangat tempat akk lepak ngn kawan2..  Tempat akk hilangkan stress..  Akk suke lepak kat Tasik Aman, USM,  bagi ikan makan..  Dalam waktu yang sama akk seronok tengok biawak makan ikan.. wujudnye keseimbangan ekosistem di situ..  Tenang..  Damai..

Satu lagi tempat yang akak suke lepak adalah di atas bukit kat canselori, USM..  Kat situ ade batu besar..  Dan ade kerusi muat2 dua orang..  Xde orang pun yg suke duk d situ.. kalau perasan, time citer Ali Setan (Drama TV dulu, tu), mereka berlakon di situlah.. di atas bukit dan dekat dengan batu tu (kwsn situ byk batu, xtahula batu yg mana satu :P)..

Akk jer yg suke rasanya..  Sebab utama akk suke sebab situ xde orang langsung..  Sunyi sepi..  Kat situ juga nampak jambatan pulau pinang.. Dan sekarang tempat tu  dah xde priversi.. Pihak USM dah bina 'something' kat tempat tu.. kami pun xleh masuk terjah dah.. huhuhu..

Dan yg last skali akk nak sangat gi jenguk school akk..  Lab akk..  Tempat akk buat keje..  Dan tempat tu akk xsempat pergi.. sebab, ntahlah sebab ape.. sebab x sempat kot.. huhuhu.. tapi insyaAllah lain kali kalau dipanjangkan umur tuk ke Penang, akak nak masuk lagi.. kalau boleh nk menginap di dalam USM.

Kesimpulannye semua yg akk cari d Penang dan USM semua akak xtemui..

Lepas ni dah xnak gi dah..  Cinta dah putus..  Hihi

P/s : *terima kasih kepada jr USM yang berjanji nak cari dan snap gambar biawak besar di Tasik Aman..  Akak tunggu ni.. .* 😜

Sape senior dan junior USM jom PM tepi.. hihi


=======
Nukilan Kakak SENIOR USM

20 comments:

Siqah Hussin said...

Akak LB :)

Siqah pun warga USM juga cuma siqah kat USM Kubang Kerian, Kelantan. Tiap tahun akan ke USM Penang untuk join Citrawarna USM dan masa aktiviti konvokesyen.

Akak post pasal USM, buat siqah rindu juga zaman Uni 😊

saniah ibrahim said...

Begitu lah tempat jatuh lagi dikenang ,inikan pula tempat menimba ilmu...tak luput kenangan itu.
Akak pun berdoa agar anak akak berpeluang belajar di USM ni.

Kakzakie Purvit said...

Kenangan ketika belajar walau di mana pun memang akan terpahat dlm hati sampai bila-bila hatta segala environment yg pastinya sudah berubah.

Nooriah Abdullah said...

Akak pun lama tk laku kat Usm penang
Dulu2 je dah 30 tahun berlalu tpi masih dlm ingtan Usm Penang

Siqah Hussin said...

Akak..

kawan akak tak ambil tempahan edit blog ke? kalau ada, siqah nak tempah suruh dia betulkan blog siqah nie. nak auto read more dan lain2. hehe. kalaulahhh =D

Kamsiah Yusoff said...

USM dekat ja dari umh akak kt Kulim ni

Mummydearie said...

Alamak! Saya bukan warga USMlah pulak! Mampu membaca kisah kenangan ajelah kat sini. Cumanya saya pun teringin nak pergi Penang lagi sebab nak makan dan makan ^_^

nohas said...

cantik Tasik Harapan..blm pernah pergi USM Penang, seronok nampaknya belajar di sini, kampus cantik..

banyak kenangan zaman belajar..huhu..

norhidana miswan said...

msti biawak tu tak sangka ada yg mengingati dia hehehe

tempat jatuh lagi di kenang ini kan pulak tmpt nimba ilmu kan

Bunda_nora said...

Cantiknya gambar pemandangan kat titi tu...

hainom OKje said...

Hihi...untung biawak ada org rindu....Tempat jatuh lagikan dikenang inikan pula tempat belajar lepak dengan kengkawan ye LB ....

TukangKebun said...

Bulan puasa leh ni rajin nor biawak nak datang raya ikut pintu masuk dapur selalu.

Puan Kutu said...

Betul ke anjing penjodoh bilangannya ramai..bukan byk ke.gurau je.hahaha

Tempat yg pernah menjadi nostalgia buat kita mesti byk kenangannya kan

Kayu Manis said...

Assalamualaikum
Aduss lma nya tk kunjung sini..sllu dtg blog knor..tq byk2 ye..

Byk kngan ye...knor hampir lupa kwn2 lma...tambah yg sek lagilah hilang terus..nama pun lupa hahha

dear anies said...

tmpt jauh lg dikenang inikan pula tmpt belajar ;-)

Kak Yon said...

Assalamualaikum..
Biawak yg lady selalu tengok tu dah besar mana agaknya yek..

LYAfrina said...

hehe..kenangan tetringgal di USM...
tringat biawak mkn ikan..msti hidup lg or ada generasi dia dh skrang ni..

LYAfrina said...

lupa nk bgitau.. lya duk kat Kemaman, TRG

LYAfrina said...

kenangan tertinggal di USM.

agknya biawak tu dh ade generasi skrang..

Siti Nurzafirah said...

Biasa g masjid USM je, lebih2 tak pernah masuk even teringin sebab tengok pokok besar2.. best !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...