YA ALLAH, ENGKAU RAHMATILAH BUMI PALESTIN DAN RAHMATILAH SAUDARA2 PALESTINA KAMI DI SANA .. BERIKANLAH MEREKA RASA KENYANG, SALURKANLAH MAKANAN PADA MEREKA DARI SUMBER YANG TIDAK DISANGKA-SANGKA DAN BERIKAN KEKUATAN PADA MEREKA DALAM MELALUI SEGALA UJIAN KETETAPANMU INI.. AMEEENNNN
💚💚💚
Assalamualaikum kepada semua sahabat blog LadyBird's Life.. Semoga kalian semua berada dalam rahmat dan lindungan Allah sentiasa.. Ameeennnn..
InsyaAllah jika diberi umur panjang, esok kita bakal menyambut Aidilfitri untuk sekelian kalinya. Alhamdulillah..
Disebabkan Ramadhan bakal berakhir, maka 7/4/2024 pagi-pagi lagi Si kakak dan Si Adik bersiap untuk ke Mydin Mall untuk mendapatkan bahan-bahan bagi membuat biskut raya. Kuih yang dipilih adalah Kuih Mazola resepi Mok Cik Non atau Cik Nom.
Kami sampai di Mydin lebih kurang jam 9.15 pagi dan keluar dari Maydin jam 10.15 pagi.. Alhamdulillah..
Sampai di rumah rehat dulu dalam 30 minit, dan kemudian terus ke dapur untuk memulakan operasi..
Kakak menggoreng kacang, Cik Nom bagitahu lebih kurang 20-25 minit tetapi kakak hanya sabar goreng dalam 5-10 minit sahaja. Tidak sempat tunggu kacang berubah warna, jenuhla mereka tanggalkan kulitnya satu persatu.
Kakak ni sedikit kurang sabarnya, adik jauh lebih tenang dan kadang-kadang menyinga juga seperti ibunya. Takpe.. belajarlah dari kesilapan yer kakak.. ibu hanya sebagai pemerhati dan penasihat.
Kupaslah mereka satu persatu sehingga habis semuanya tanggal kulit. Vakum ade di tepi untuk menyedut semua kulit yang bersepah atas lantai.. supaya lantai sentiasa bersih..
Proses kedua adalah menumbuk, syukur lesung ada dua.. satu kecik dan satu besar.. kalau tak, mahunya gaduh lagi... proses buat kuih ni walaupun seronok tapi gaduh tetap gaduh..
Ibu bertahan untuk kekalkan keharmonian dan supaya proses berjalan lancar sehingga dari kacang dan gandum menjadi kuih yang sedap dimakan..
Proses membulat-bulatkan doh, ada pelbagai saiz dan banyak yang tak bulat.. ibu biarkan sahaja.. mereka yang buat, mereka yang makan nanti.. bulat besar makan besar, bulat kecil kita makan kecil..
Alhamdulillah dapat dua dulang..
Bagus juga Lady jadi pemerhati/pengaman PBB.
BalasPadamHehe kalau sayapun suka pergi Mydin awal pagi. Jadi orang pertama masuk setelah dibuka.
wahhh rajinnya kakak dan adik buat biskut raya :)
BalasPadambuat sendiri biskut raya puas makan
BalasPadamwah nie baru...selalu atas nya sapu kuning telur..nie kaler merah,Linda terasa mcm rase strawbery pulak...kikiki
BalasPadambagus kakak dengan adik...kalau Linda tak sabar sgt buat dengan anak2 nie...😂😂
alahai, comelnyee diorangg tolong buat biskut raya XD
BalasPadamBetul, momen ni akan jadi kenangan seumur hidup anak²... Bila kita dah tua/ takde nanti, anak² pula akan cipta kenangan begini dgn generasi seterusnya
BalasPadamComelnya je kuih mazolanya, ada color lagi. Well done kids 👍
Alhamdulillah.. very good team work!.
BalasPadamMoga jadi kenangan manis sampai ke tua.
Selamat Hari Raya, Lady and family! PH suka makan yang hangus sebab extra flavor.
BalasPadamRamai je yg suka hangus....
BalasPadamBersihnya dapur!
Alhamdulillah..dapat mencipta kenangan bersama anak-anak :)
BalasPadamSeronok dua beradik tu buat kuih mazola ye..bagus belajar awal2 macam ni...dania plak jenis x sabar...beli je la katanya....
BalasPadamgood job!! memori manis pastinya
BalasPadamSemangat diorang nk buat kuih raya
BalasPadamdulu2 zaman kita dok tolong mak buat kuih raya
BalasPadamlaa ni zaman anak2 pula ulang tradisi tu...
hangus tu tak pe
BalasPadamjanji boleh makan
sedap tuuu
hehehe
seronoknya..buat kuih raya sama2..suka bau freshly baked kuih raya..
BalasPadamAiissssh best nya kakak.... Dulu saya tak boleh sama sekali oleh mama, krn buat berantakan katanya.. Palingan hanya diksh sedikit adonan, buat saya bentuk sampai puas. Padahal memang kegiatan membuat kue bersama seperti ini bagus utk bonding antara ibu dan anak kan.
BalasPadamTentu seronok sangat anak-anak diberi peluang buat kuih raya. Kerjasama punca kejayaan!
BalasPadamRajin diorang buat biskut raya. Teringat pulak zaman dulu-dulu. Tiap kali raya memang wajib join buat biskut raya.
BalasPadamTiba-tiba tahun depan, Makcik Nur rasa, nak buat biskut mazola, sebab tengok kakak dan adik buat tahun ni. Hehe.. sedap ni, sebab ada kacang. :)
BalasPadamseronok diorg dpt buat biskut raya sendiri kan. bila org rasa biskut diorg tentu rasa bangga. mama mmg suka mazola. biskut antigagal
BalasPadam