Khamis, 28 Julai 2016

USM, DI SINI KU BERMULA

KENAPA DALAM BANYAK2 BENDA DI USM, BIAWAK YANG AKAK RINDU??

Tasik Harapan, USM Minden
Ini soalan dari salah seorang junior kak iza time kak iza g USM dulu (21 - 24 Julai 2016)

Akak dah lama termimpi2 nak gi USM,  Penang..  Hati akak tertinggal di sana..

Alang2 korang tanye akk knp akk ingat kat biawak jerk..  Meh dengar sini akak nak berceriter..  Hihi..

Akak ke Penang sebab utamanya nak masuk USM.. Mule2 akak nak intai2 burung gagak, banyak x lagi di Penang..  Sebab zaman akk dulu najis burung memang banyak..  Burung lagi lagi la banyak.. Dan sekarang selepas bertahun2, hampir 90% dah xde..  Huhu..  Sedih juge..  Sian gagak.. kemana ko menghilang wahai sang gagak? Last skali akak dengar sal Gagak sebab Lecturer EKOLOGI akak di USM ditugaskan untuk mengkaji sal gagak yang bersiaran di sekitar Penang. Bukan nak pupuskan populasinya tp nak kurangkan bilangannye secara natural..

Tasik Harapan, USM, Minden

Yang kedua akak nak tengok anjing yang ramai2 yang berlegar2 d sekitar driving school yg selalu teman akk tunggu abg Cina yg bawa akak ulang alik g test lesen motor dr USM ke tempat latihan..  anjing2 yang ramai2 yang kurus2 tu pun xde.. kalau dulu memang ramailah sang2 anjing berkeliaran mencari makan.. walaupun mereka ramai, tp kami sebagai budak biologi tak pernah rasa ia membebankan.. malahan mereka semua tu sebagai teman hidupan..

Kenapa akk ingat kat anjing tu?

Sebab..  Dlm ramai2 anjing tu ade seekor anjing yg kakinye lumpuh..  Sian die..  Kurus cekeding..  Akak nak bagi mkn..  Tp die x dtg kt akk..  Akk plak xdpt nak hantar kt dier sebab akak time tu tak pakai kerusi roda, pakai tongkat.. takut terus terjatuh atas anjing tu nanya lak akak..

 Akk mintak abang cina  tu bg mkn dia tapi dia kate elok anjing tu ditembak..  Sb kasihan dia susah nk cari makan..  Huhu..  Akk sedih,  akk fikir2 kalu akk jadi anjing dah lama kene tembak..  Huhuhu.. Akk simpanlah kesedihan akk tu sampai berhari2..

Tasik Harapan, USM, Minden

Yg ketiga,  akak nak tengok sangat tempat akk lepak ngn kawan2..  Tempat akk hilangkan stress..  Akk suke lepak kat Tasik Aman, USM,  bagi ikan makan..  Dalam waktu yang sama akk seronok tengok biawak makan ikan.. wujudnye keseimbangan ekosistem di situ..  Tenang..  Damai..

Satu lagi tempat yang akak suke lepak adalah di atas bukit kat canselori, USM..  Kat situ ade batu besar..  Dan ade kerusi muat2 dua orang..  Xde orang pun yg suke duk d situ.. kalau perasan, time citer Ali Setan (Drama TV dulu, tu), mereka berlakon di situlah.. di atas bukit dan dekat dengan batu tu (kwsn situ byk batu, xtahula batu yg mana satu :P)..

Akk jer yg suke rasanya..  Sebab utama akk suke sebab situ xde orang langsung..  Sunyi sepi..  Kat situ juga nampak jambatan pulau pinang.. Dan sekarang tempat tu  dah xde priversi.. Pihak USM dah bina 'something' kat tempat tu.. kami pun xleh masuk terjah dah.. huhuhu..

Dan yg last skali akk nak sangat gi jenguk school akk..  Lab akk..  Tempat akk buat keje..  Dan tempat tu akk xsempat pergi.. sebab, ntahlah sebab ape.. sebab x sempat kot.. huhuhu.. tapi insyaAllah lain kali kalau dipanjangkan umur tuk ke Penang, akak nak masuk lagi.. kalau boleh nk menginap di dalam USM.

Kesimpulannye semua yg akk cari d Penang dan USM semua akak xtemui..

Lepas ni dah xnak gi dah..  Cinta dah putus..  Hihi

P/s : *terima kasih kepada jr USM yang berjanji nak cari dan snap gambar biawak besar di Tasik Aman..  Akak tunggu ni.. .* 😜

Sape senior dan junior USM jom PM tepi.. hihi


=======
Nukilan Kakak SENIOR USM

Jumaat, 1 Julai 2016

Resepi Masak Lemak Kulit Buah Sentul / Kulit Stor - Masakan Tradisi Terengganu

Assalamualaikum..  😍😍

Kali ini lady ingin berkongsi resepi Sayur Kulit Buah Sentul/ Buah Stor versi Terengganu.

Sayur yang paling sedap dan segar..  Resepi turun temurun rakyat Terengganu.


Bahan2.

1. Buah Sentul/ buah stor
2. Kacang panjang
3. Petai
4. Ikan selayang yg direbus dan diambil isi
5. Lada hidup/ cili merah
6. Santan
7. Bawang merah dimayang kasar


Langkah2.

1. Buah sentul/ buah stor dikupas kulit..  Direbus dan diperah buang airnya..

2. Kacang panjang dipotong pendek2.

3. Petai diambil isi dalamnya.

4. Semua bahan2 yg ditulis di atas disatukan (kecuali santan)  dan dimasukkan ke dalam periuk.



5. Letakkan sedikit air,  dan letak di atas dapur dengan api yg perlahan.

6. Bila dah sayur sedikit masak,  masukkan santan..  Kacau supaya santan xnaik minyak..

7. Anggaran masak,  boleh ltk garam/ perasa.

8. Boleh diangkat dan dihidangkan.

Selepas masak,  rupa Sayur Sentul seperti pada gambar di atas.  Ade juga orang letak sotong dan sayur rebung.  Terpulang pada selera individu,  cume benda wajib yg perlu ada adalah isi ikan.