ihsan google |
Kandungan enzim protease inhibator pada buncis berfungsi untuk mencegah kanser usus. Selain itu, kandungan ligninnya, jika diubah oleh bakteria dalam usus besar akan menjadi bahan yang dapat mencegah kanser usus besar.
Kandungan serat yang tinggi pada kacang buncis sangat baik untuk melancarkan pencernaan atau mencegah sebarang keradangan, serta mengubati ulser perut.
Di antara zat yang terdapat pada kacang buncis ialah potassium, kalsium dan fosforus. Jsunya akan memberikan manfaat yang maksimum sekiranya diambil sebanyak 150 ml setiap pagi.
Manfaat lain jus buncis ialah:-
♥ Menurunkan risiko diserang penyakit kanser
♥ Merangsang sistem antibodi tubuh
♥ Membantu pertumbuhan tubuh
♥ Meneutralkan kandungan gula dalam darah
Tips Memilih Buncis
Pilih kacang buncis yang segar, tidak layu, dan masih muda.
suka makan kacang buncis.. selalu masak tumis je.. sedap.. :D
BalasPadamSalam Ahad Ladybird...Kacang bucis ni my favorite..sedap and khasiat pun banyakkan...
BalasPadamibu_suri memang suka makan kacang buncis..
BalasPadamIM pula lebih suka makan bayam ...
Gud information pasal buncis ne ..memang sedap kalau masak tumis campur2 sgn sayur lain..huhu
BalasPadamklu goreng memang sedap !
BalasPadamtq kak singgah blog azie...weee
salam kenal
Antara sayur kegemaran saya.
BalasPadamWah baru tahu ni.. hari ni nak beli kacang buncis la pulak...
BalasPadamTiori yang mengatakan makan kacang buncis boleh buncitkan perut itu x benar. . Huhu..
BalasPadamjrg mkn jns ni.
BalasPadamTd Lady
BalasPadamBenih kawan bagi, tapi belum semai, hari ni juga akan semai...
sedap sayur ni...besau jugak ek khasiat dia tu...
BalasPadamacik suka mkn kacang buncis .. thanks infonye
BalasPadamSya suk kacng buncis.tumis dgn udng kering.hihi
BalasPadamSy suka
BalasPadam