Sabtu, 7 Disember 2013

Khasiat Kacang Buncis

ihsan google
Kandungan enzim protease inhibator pada buncis berfungsi untuk mencegah kanser usus. Selain itu, kandungan ligninnya, jika diubah oleh bakteria dalam usus besar akan menjadi bahan yang dapat mencegah kanser usus besar.

Kandungan serat yang tinggi pada kacang buncis sangat baik untuk melancarkan pencernaan atau mencegah sebarang keradangan, serta mengubati ulser perut.

Di antara zat yang terdapat pada kacang buncis ialah potassium, kalsium dan fosforus. Jsunya akan memberikan manfaat yang maksimum sekiranya diambil sebanyak 150 ml setiap pagi.

Manfaat lain jus buncis ialah:-

♥ Menurunkan risiko diserang penyakit kanser
♥ Merangsang sistem antibodi tubuh
♥ Membantu pertumbuhan tubuh
♥ Meneutralkan kandungan gula dalam darah

Tips Memilih Buncis

Pilih kacang buncis yang segar, tidak layu, dan masih muda.

14 ulasan:

  1. suka makan kacang buncis.. selalu masak tumis je.. sedap.. :D

    BalasPadam
  2. Salam Ahad Ladybird...Kacang bucis ni my favorite..sedap and khasiat pun banyakkan...

    BalasPadam
  3. ibu_suri memang suka makan kacang buncis..

    IM pula lebih suka makan bayam ...

    BalasPadam
  4. Gud information pasal buncis ne ..memang sedap kalau masak tumis campur2 sgn sayur lain..huhu

    BalasPadam
  5. klu goreng memang sedap !
    tq kak singgah blog azie...weee
    salam kenal

    BalasPadam
  6. Wah baru tahu ni.. hari ni nak beli kacang buncis la pulak...

    BalasPadam
  7. Tiori yang mengatakan makan kacang buncis boleh buncitkan perut itu x benar. . Huhu..

    BalasPadam
  8. Td Lady
    Benih kawan bagi, tapi belum semai, hari ni juga akan semai...

    BalasPadam
  9. sedap sayur ni...besau jugak ek khasiat dia tu...

    BalasPadam
  10. acik suka mkn kacang buncis .. thanks infonye

    BalasPadam
  11. Sya suk kacng buncis.tumis dgn udng kering.hihi

    BalasPadam