Monday, January 11, 2016

10 Tip Turunkan Berat Badan

10 tips kuruskan badan.

Salam semua.. Alhamdulillah..  Kali ni kak eizza nak share ilmu turunkan berat badan..  ๐Ÿ˜
.
Bukan aper..  Kebanyakan sahabat2 kak eizza yg tempah jubah ngn kak eizza ramai yg hadapi mslh terlebih berat..
.
Sampaikan ade yg mtk tambahkan basi,  nanti klu bertambah lg boleh tetas balik..  ☺☺☺
.
Daripada kt tetas,  meh kite pakat turunkan sikit kilo kiter..
.
Xsusah pun..  Xperlu ribu riban tuk kurus..
.
Allah dah ajar cara pemakanan yg sihat..  Allah tumbuhkan pelbagai jenis tumbuhan sbg sumber ubatan n makanan..  Alhamdulillah..
.

1. Air Masak -  Minumlah air masak banyak2.. Lebih dari 8 gelas sehari pun xpe..  InsyaAllah xmemudaratkan..
.
Badan kite ni ibarat kata macam kerete..  Kerete tuk bergerak lancar perlu minyak..  Klu x xkan dpt bergerak..
.
Begitu juge dgn badan kite..  Kalau xde air..  Xcukup air..  Sistem dalaman kite xmampu berfungsi dgn baik..
.
Kalu byk air..  Sistem dpt bekerja dgn lancar..  Bhn kumuhan pun dpt disingkirkan..  Segala2 toksin dpt dikeluarkan..
.
Secara x langsung bdn mmpu bergerak dgn baik..  Berat badan pun InsyaAllah akan turun..  Badan pun sihat..

2. Teh hijau -  Amalkan minum teh hijau tanpa gula.. Ia bagus tuk kesohatan..  menurunkan risiko penyakit jantung,  kolesterol,  barah,  dan membakar lemak.

3. Jaga kuantiti makanan..  Klu selama ni. Kita mkn sepinggan bertambah dua..  Try mkn secawan nasi setiap kali makan.. Bykkn ambil sayur2an.. Buah2an.. Dan jgn sesekali bertambah klu still rasa lpr..

4. Bykkn aktiviti d luar rumah..  Jgn asyik berperap dlm umah..  Dengan henset..  Tengok tv..  Try2la blajar sedut udara segar..  Berbasikal..  Berjalan2..pnjat gunung ke..  Bukit ker..  Jalan2 kt taman ke..

5. Berhenti mkn sblm kenyang..  Jgn memaksa diri hbskn mknn krn mmbzir.. X hbs bg jer mknn tu kt org lain..  Atau amalkan berkongsi..  Jgn tamak..

6. Mkn dlm pinggang kecil..  Kunyah dengan perlahan2.. Sampai hancur mknn..  Bl mknn hancur ua akn mudahkan penghadaman n memudahkan penyerapan nutrien ke dlm bdn.. Klu lpr lg..  Mkn lagi stlh 20 mnt..

7. Jgn sesekali mkn d depan tv..  Fokus pd mknn..  Kunyah dgn perlahan2.. Kalau mkn sambil tgk tv,  2 pinggang pun xtersedar hbs..

8. Kalau g kerje atau shopping..  Parking jauh dr pjbt..  Jalan dan naik aik tangga turun tangga.. Elakkan gune lift.. Ia mampu meningkatkn denyut jantung n membakar kalori..

9. Elakkan minum minuman bergas..  Berbikarbonat.. Air yg bergas ni mengandungi banyak kandungan gula..

10. Dan yg paling penting jgn stress -  sb stress mganggu sistem hormon n nafsu mkn.  Akibatnye mkn scr blbhn dan gagal mnrunkn berat bdn.

Itu sahaja perkongsian kak eizza..  Jg pemakanan..  InsyaAllah jubah yg di-order akan tahan lama..  Boleh pakai bertahun2.. Klu ank dah besar boleh bg pd ank plak..

Amalkan yer..  ๐Ÿ˜๐Ÿ˜๐Ÿ˜

15 comments:

akubiomed said...

Kesihatan perlu dijaga untuk kesan jangka masa panjang.

Lea Ismail said...

Terima kasih atas perkongsian. Sekarang tengah amalkan minum teh hijau. Alhamdulillah ada perubahan positif. Badan besar tak larat dibuatnya. Cepat penat

Sumber Informasi said...

krgkan mkn nasi . klu blh gantikan je nasi dgn roti . saya elak mkn nasi waktu mlm . klu lapar , mkn je sup sayur / minum susu ( sunnah )

hainom OKje said...

Bagus tips ni LB tp tulah nak seribu daya tak mau seribu dalih, hajat dihati nak kurus, tp nak makan jugak, selera besar hihi....
Camne tu?

suri said...

salam..

badan naik susah nakk turunkan rasa stress..anak kedua rasa naik berta badan huhu

Angah said...

aduh, angah pon dah obes ni, semua baju pun dah sendat

Miz Eija said...

salam singgah cik lady bird.. tq sharing tips kesihatan boleh ikut.. jaga kesihatan sgt penting untuk jangka masa panjang. slam perkenalan dr eija. jemput singgah blog

hainom OKje said...

Tq LB atas tips yg mabeles tu. Selalu gak dengar petua petua tu tp tulah, buatnya tak istiqomah. Mcm minum air masak tu....nampak senang tp nak dpt 8 gelas sehari bukan main payah LB

Bunda_nora said...

Yang penting kurangkan makan nasi dan makanan berlemak... banyakkan makan sayur dan buahan...

Bunda suka makan roti wholemeal...boleh juga buat sup ayam atau sup sayur letak sayur lebih...kenyang...

Nur Fannun said...

klu minum ais mmg bdn senang naik & payah nak turun berat.

Macy Humaira said...

macy nak naik berat. hihiii. xnak turun..

rindu jugak.. tgk blog ni post akhir januari. haha sama laa.. macy last disember..kiki

tenku butang said...

nak kurus jugak.. heee

Hami Asraff said...

Bulan puasa ni paling senang kalau nak turunkan berat badan.

Siqah Hussin said...

Lepas raya boleh terjah entri ni balik. Hehehe. Nak kurus memang senang cakap tapi susahnya la hai nak buat. Disiplin kena tinggi tahap KLCC ๐Ÿ˜

Salam kenal awak. Follow awak di sini juga. Tq ye singgah blog siqah :)

Nora Karim said...

Nak kurus ni disiplin kena tinggi... kalau tak memang takkan kurus la sampai bila-bila... huhuhuhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...