Wednesday, August 29, 2012

Tips Suami Isteri - Bahagia ke Hujung Nyawa

Assalamualaikum... ♥.. Salam Sejahtera kepada semua.. Baru-baru ini lady jumpe tips tuk pasangan yang dah berkahwin.. tp lady jumpe sebelum lady kahwin lagi.. maka time tu xde mood lagi nak masukkan di sini, just diletakkan dalam draf jerk.. Hr ni lady nak kongsi dengan sahabat semua.. mungkin kite boleh prektikkan sesama.. ♥ Lady dengar, kalau kita jaga hubungan antara suami isteri, hidup dengan harmoni, berkasih sayang, bertoleransi.. sudah pasti Allah akan memberi kita anak-anak yang kaya dengan sifat penyayang.. Insya-Allah.. 
Bahagianya hidup burung ini ♥
 Ini lady senaraikan amalan untuk menambahkan lagi seri rumahtangga.. menambahkan ruang tuk membuat pahala.. Pahala dapat, hati pun gembira  ♥

1- Sering melakukan kegiatan bersama-sama seperti makan bersama, keluar berjalan berdua-duaan, beriadah dan mandi bersama.

2- Galakkan isteri tidur di atas lengan suami. Isteri yang penyayang akan berada di belakang bahu sebelah
kanan suami ketika berjalan.

3- Jaga agar mulut dan badan tidak berbau agar suami sentiasa mahu berseronok dengan isteri.

4- Isteri yang hangat dan romantis sentiasa mengharapkan suaminya berada di rumah bersama-samanya.

5- Tukar gaya penampilan setelah beberapa ketika untuk mengelakkan jemu kepada pasangan.

6- Kreatif mencipta suasana yang harmoni dan tenang dalam rumah tangga.

7- Sekiranya ada pergaduhan atau pertengkaran, cuba ingat kembali kenangan manis semasa bercinta dan
berbulan madu.

8-Kenangkan jasa dan susah payah isteri mengandung dan melahirkan anak.

9- Sekiranya berlaku penceraian (bagi pasangan Islam untuk talak satu dan dua saja) jangan mudah menghalau isteri keluar dari rumah sebelum habis edah kerana mungkin suami isteri berminat untuk bersatu kembali (rujuk).

10- Suami kena lebih mesra dengan keluarga mentua kerana sekiranya rumah tangga menghadapi masalah, ibu bapa mentua boleh membantu dari segi nasihat.

11- Suami jangan tumpu perhatian yang berlebihan kepada dunia luar berbanding keluarga sendiri.

12- Isteri jangan lebih banyak masa menyibukkan diri dengan dunia luar, seperti aktif dengan kegiatan persatuan, berpolitik atau terbabit dengan jualan langsung.

13- Sentiasa berlembut dari segi percakapan, layanan kepada pasangan dan pergaulan sesama ahli keluarga.

14- Isteri perlu berhias lebih kepada suaminya berbanding apabila keluar rumah.

15- Menjawab setiap pertanyaan suami dengan lembut.

16- Pasangan tua, terutama isteri jangan terlalu rapat dengan cucu, tidur dengan cucu dan tinggalkan suami tidur sendirian.

17- Sekiranya ada masalah, bawalah berbincang. Jangan bertengkar dan masing-masing menegakkan pendapat sendiri.

18- Fahami dan hayati sifat pasangan dan anak-anak. Suami disifatkan seperti matahari sentiasa panas, isteri bulan; cantik, lembut dan indah dipandang, manakala anak-anak pula umpama bintang iaitu sifatnya sebagai penghibur dalam rumah tangga.

19- Suami isteri perlu mengekalkan sifat romantis dan sentiasa berhati muda walaupun masing-masing sudah berusia.

20- Anak-anak jangan dipaksa mengikut telunjuk dan kehendak ibu bapa tetapi beri mereka pilihan yang sesuai tetapi sentiasa awasi mereka.

21- Ketua rumah tangga yang bijak sentiasa ada perancangan jangka panjang untuk ahli keluarganya. Sama ada dari segi kewangan, pelajaran dan tempat percutian.

22- Keluarga Islam, pastikan sekurang-kurangnya dua waktu sembahyang berjemaah bersama-sama ahli keluarga - merapatkan hubungan dan kemesraan.

23- Jangan beri ahli keluarga makanan yang tidak halal atau diragui kehalalannya kerana bermula dari makanan membentuk air mani dan melahirkan generasi seterusnya.

Semua petua ini kite cube amalkan sebaik-baiknya selagi kita mampu.. Biar kita tidak cantik, tidak kaya, asalkan kita cuba untuk bahagia.. sudah pasti bahagia tetap menjadi milik kita.. Insya-Allah.. ♥

p/s : Lady kutip daripada penulisan Ustaz Asmungi Sidek (Bekas Pengarah Jabatan Agama Islam Negeri Selangor)

35 comments:

Telor Power said...

:)

the malay male said...

nice tip utk org yg nak kawen mcm saya :-)

Blog Suka-Suka said...

Wah, tips nya sangat bermanfaat ni kawan. Thanks ya :)

Bulan Syurga Firdausi said...

insyaAllah..ilmu ni syukran :)

NUR said...

Bagus tips ni

Adry@Daun said...

As salam Lady,
Perkongsian ilmu yg bermanfaat utk kita semua. Terima kasih.

tehr said...

terima kasih kerana sudi berkongsi dengan semua

Nedi Arwandi said...

tips yang sangat direkomendasikan untuk kaum hawa, memang benar keluarga sakinah mawaddah wa rahmah dimulai dari sikap dan tindakan yang sesuai dengan aturan agama Allah.

Bila aturan ini dijalankan tentu Ia Yang Maha Menciptakan Kebahagiaan akan mengaruniakan kebahagiaan hakiki kepada setiap pasangan suami istri.

Ros said...

Assalamualaikum LadyBird,

Selamat hari raya maaf zahir bati dan selamat menyambut hari merdeka semoga kita semua hidup dalam keamanan sampai bila2...

Tip yang sangat baik....terima kasih...

Azham Vsvc said...

Wah....baguslah segala tips ni....boleh saya amalkan bila sudah berumah tangga nanti :)

Cik Kay Jue said...

banyak pula blogger buat fasal kawin...

teha said...

kite suke2 !

tirahzairi said...

sy lmbt lg nak kawin...bgs ada tips nya...hihi

akubiomed said...

Moga-moga ia menjadi panduan kepada pasangan yang baru melangsungkan perkahwinan.

suri said...

semua mesti cuba utk kekalkan semark dlm hubungan

swelamat hari raya ;)

N.Aima K said...

i <3 hihihihi

atuk said...

Assalamualaikum Lady

terima kasih
Insyaallah....akan diamalkan

Cik Jannah said...

saya masih bujang. baca boleh. heee

LydSunshine said...

Mekaish share lady, panduan yg baik utk diikuti.

~CAHAYA~ said...

timekasih iza, ad x keluarge yg senantiasa bahagia n ceria?....tiada badai yg melanda...huhu..tp tu sume asam garam kehidupan kn?....

Masz Sidek said...

wah... tip yg bagus utk pasangan yg dah kawin kat luar...

Cikgu Ma said...

thanx for sharing..utk masa depan =)

Tihara said...

alhamdulillah banyak nye tips berguna..mekasih lady :)

JebengOtai™ said...

tips yg bgus..jika usaha baik..hasilnya punn baik juga.. :)

ghost writer said...

kalau puan eizza jadi tiper pun okay. buat analisis dan tulis sesuatu sebagai motivator.

L said...

hehe. take noted... walupun belum kawin.. terasa cm nk kawen skrg.. hahah

Jemput baca;;=)
http://lolz-l.blogspot.com/2012/09/inilah-insan-yang-wajib-kita-cintai.html

Wanieys said...

perkongsian yg baik tuk org yg kawen mcm wani hihi

Mohd Rizwan said...

thanks for the info..hehe..

wan da follow blog ni..jom follow blog wan plak

http://rizwanewan.blogspot.com/

sorry blog wan burok..huhu

ummiross said...

InsyaAllah, sama2lah kita amalkan, moga diberkati Allah SWT.

Woofer Storm said...

bilalah sy nak kawin ni.heheee

Edy Fee said...

ehhehehe syurga istri bawah tapak kaki suami.just remember that

sal ya said...

bukan senang nak bahagia tapi kalau jumpa caranya insyaAllah...

Marjiana Sani said...

Good info. www.marjianasani.com

Marjiana Sani said...

Thx for sharing...www.marjianasani.com

Siti Hajar Mohammad said...

Salam.. Bagusnye tips ni.. Moga kita semua dapat amalkan untuk turunkn kadar perceraian. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...