gambar ambik dr abg google |
Bahan-Bahan:
1. Ayam yg bersaiz sedang sahaja (setengah ekor)
2. Perencah Kari (3 sudu besar)
3. Bawang Merah bersaiz sederhana (3 ulas)
4. Bawang Putih bersaiz besar (5 ulas)
5. Halia (1 inci)
6. Asam Keping (2 keping)
7. Lada Lumat (3 sudu besar)
8. Santan segar (2 gelas)
9. Kacang Bendi (5 batang dipotong dua)
10. Lada Hidup (3 batang)
11. Daun Kari
12. Kayu Manis
Cara-Cara :
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia yang ditumbuk lumat sehingga terbit bau. Masukkan lada lumat dan kacau beberapa ketika dan kemudian masukkan sesudu besar gula. Tumiskan sekali bersama daun kari.
2. Masukkan sedikit air yang telah dicampur dengan perencah kari.. biarkan seketika di atas dapur sehingga terbit buih2 kecil.. kemudian masukkan daging ayam.. masukkan sekali asam keping dan kulit kayu manis ke dalam masakan dan tunggu ia sedikit mendidih.
3. Kemudian masukkan santan, dan biarkan sehingga ayam empuk. Boleh juga masukkan lebihan daun kari yg ditumis tadi. Masukkan garam secukup rasa.. Tunggu sampai ayam masak, masukkan kacang bendi dan lada hidup. Boleh juga masukkan sedikit bahan perasa..
4. Apabila ayam masak, boleh terus diangkat dan dihidang.. :D
.............................................
Alhamdulillah percubaan lady berjaya.. rasanya boleh tahan.. anak2 sedara lady ckp sedap.. hehehe.. bolehlah lady buka kedai makan lepas ni.. selama ini lady x pernah suka kari.. tp kali ni lady rasa kari sedap plak.. ubah selera lepas kahwin kot.. :D..
Lady sebenarnya sebelum kawin x pernah masak pun.. lepas kahwin ni baru belajar mencuba.. tu pun lepas bersalin.. sebelum2 ni makan yg orang lain masak jerk.. :D bukan malas, tapi masa tidak mengizinkan.. hehehe.. ye la waktu study kat universiti dulu mane leh masak dalam hostel.. lps kuar plak terus keje.. mane sempat nak masak.. balik keje semua dah siap.. so makan je la keje lady..
Korang lehlah suggestkan lady masak ape ek lepas ni.. sebab lady ni buta bab2 lauk pauk ni.. kalau boleh buat permulaan lady nak masak yg simple2 je dulu.. nak fokuskan pada lauk sebab nasi lady dah pandai masak.. hehehehe :D